Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv kulinárního zpracování na mikrobiologickou kvalitu potemníka moučného (Tenebrio molitor)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3AN0000036" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:N0000036 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/23:95090

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2022.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2022.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv kulinárního zpracování na mikrobiologickou kvalitu potemníka moučného (Tenebrio molitor)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Problémem je, že na rozdíl od jiných hospodářských druhů zvířat není u jedlého hmyzu reálné odstranit trávicí trakt. To může vyvolávat pochybnosti o mikrobiologické kvalitě jedlého hmyzu. Tato studie si dala za cíl ověřit vliv technologických zpracování na mikrobiologickou kvalitu potemníka moučného (Tenebrio molitor). Pomocí kultivačních metod byl stanoven celkový počet bakterií, celkový počet aerobních sporulujících bakterií a detekce koaguláza pozitivních stafylokoků. Hmyz byl usmrcen šokovým spařením v horké vodě a následně byl upraven za pomoci pražení, smažení, vaření a mikrovlnného ošetření. Sborník příspěvků 50. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2022, Skalský Dvůr 23.05-25.05.2022, s. 105-107, ISBN 978-80-7592-102-4

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of culinary processing on the microbiological quality of yellow mealworm (Tenebrio molitor)

  • Popis výsledku anglicky

    The problem, however, is that, unlike other livestock species, it is not realistic to remove the digestive tract in edible insects. This may cast doubt on the microbiological quality of edible insects. The aim of this study was to verify the effect of technological processing on the microbiological quality of the banana cricket (Gryllus assimilis). The total number of bacteria, the total number of aerobic sporulating bacteria and the detection of coagulase positive staphylococci were determined using culture methods. The insects were killed by shock steaming in hot water and subsequently treated by roasting, frying, cooking and microwave treatment.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů