Vliv kulinárního zpracování na mikrobiologickou kvalitu potemníka moučného (Tenebrio molitor)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3AN0000036" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:N0000036 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/23:95090
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2022.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kulinárního zpracování na mikrobiologickou kvalitu potemníka moučného (Tenebrio molitor)
Popis výsledku v původním jazyce
Problémem je, že na rozdíl od jiných hospodářských druhů zvířat není u jedlého hmyzu reálné odstranit trávicí trakt. To může vyvolávat pochybnosti o mikrobiologické kvalitě jedlého hmyzu. Tato studie si dala za cíl ověřit vliv technologických zpracování na mikrobiologickou kvalitu potemníka moučného (Tenebrio molitor). Pomocí kultivačních metod byl stanoven celkový počet bakterií, celkový počet aerobních sporulujících bakterií a detekce koaguláza pozitivních stafylokoků. Hmyz byl usmrcen šokovým spařením v horké vodě a následně byl upraven za pomoci pražení, smažení, vaření a mikrovlnného ošetření. Sborník příspěvků 50. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2022, Skalský Dvůr 23.05-25.05.2022, s. 105-107, ISBN 978-80-7592-102-4
Název v anglickém jazyce
The influence of culinary processing on the microbiological quality of yellow mealworm (Tenebrio molitor)
Popis výsledku anglicky
The problem, however, is that, unlike other livestock species, it is not realistic to remove the digestive tract in edible insects. This may cast doubt on the microbiological quality of edible insects. The aim of this study was to verify the effect of technological processing on the microbiological quality of the banana cricket (Gryllus assimilis). The total number of bacteria, the total number of aerobic sporulating bacteria and the detection of coagulase positive staphylococci were determined using culture methods. The insects were killed by shock steaming in hot water and subsequently treated by roasting, frying, cooking and microwave treatment.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů