Srovnání mikrobiálních parametrů sypkých a granulovaných krmných směsí pro výkrm brojlerů s různým přídavkem moučných červů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917736" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917736 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání mikrobiálních parametrů sypkých a granulovaných krmných směsí pro výkrm brojlerů s různým přídavkem moučných červů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto experimentu bylo zjištění vlivu množství přidaného hmyzu a granulace na mikrobiologii testovaných směsí. Jako vhodný druh hmyzu byl zvolen Tenebrio molitor. U testovaných směsí byly stanovovány následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů, aerobní termorezistentní mikroorganismy, E. coli a další koliformní bakterie, kvasinky a plísně, bakterie mléčného kvašení, enterokoky a Clostridia. Výsledky ukazují, že množství přidaného hmyzu nemělo žádný významný vliv na mikrobiotu krmných směsí, zatímco proces granulace snížil mikrobiální kontaminaci směsí téměř na polovinu.
Název v anglickém jazyce
Comparison of microbiological parameters of loose and granular feed mixtures for broiler with varying addition of mealworms
Popis výsledku anglicky
The aim of this experiment was to determine the effect of added insects and granulation on the microbiology of the tested mixtures. Tenebrio molitor was chosen as a suitable insect species. The following groups of microorganisms were determined for the tested mixtures: total number of microorganisms, aerobic thermoresistant microorganisms, E. coli and other coliform bacteria, yeasts and molds, lactic acid bacteria, enterococci and Clostridia. The results show that the amount of insects added had no significant effect on the microbiota of the feed compositions, while the granulation process reduced the microbial contamination of the compositions by almost half.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TJ02000018" target="_blank" >TJ02000018: Využití moučných červů ve výživě zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
318-323
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—