Porovnání mikrobiomu mezi vybranými druhy jedlého hmyzu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915511" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915511 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání mikrobiomu mezi vybranými druhy jedlého hmyzu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto experimentu bylo stanovit významné skupiny mikroorganismů u vybraných druhů jedlého hmyzu. Byly zvoleny následující druhy jedlého hmyzu: Zophobas morio, cvrček stepní a saranče stěhovavá. U těchto druhů byly stanovovány: Escherichia coli, koliformní bakterie, celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, kvasinky a plísně. Výsledky ukazují, že z námi sledovaných druhů byl z pohledu bezpečnosti nejrizikovějším saranče stěhovavá z důvodu detekce bakterie E. coli v počtu 25,12 x 103 KTJ/g. Z pohledu technologie se jako problematický jeví vysoký počet bakterií mléčného kvašení, který se pohyboval v hodnotách 3,16 x 105 - 2,51 x 106 KTJ/g.
Název v anglickém jazyce
Comparison of microbiome between selected species of edible insects
Popis výsledku anglicky
The aim of this experiment was to determine significant groups of microorganisms in selected species of edible insect. The following types of edible insects were chosen: Zophobas morio, steppe cricket and migratory grasshopper. Escherichia coli, coliform bacteria, total number of microorganisms, lactic acid bacteria, yeast and fungi were determined for these species. The results show that from a security perspective is the riskiest species of migratory grasshopper, because we detected of E. coli in a number of 25.12 x 103 cfu/g. From the point of view of technology is problematic, the high number of lactic acid bacteria, which ranged from 3.16 x 105 to 2.51 x 106 cfu/g.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
223-227
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—