Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Investigating purine and uric acid contents of various development stages of artificially reared edible insects

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A91454" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:91454 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/JIFF2022.0011" target="_blank" >https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/JIFF2022.0011</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3920/JIFF2022.0011" target="_blank" >10.3920/JIFF2022.0011</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Investigating purine and uric acid contents of various development stages of artificially reared edible insects

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nutritional interventions play a vital role in treating gout, and knowledge of the purine content in foods is essential. Because edible insects have been proposed as mini-livestock alternatives, this study aimed to analyse the content of purines (adenine, guanine, xanthine, and hypoxanthine) and their metabolite (uric acid) in two different developmental stages of six insects (Tenebrio molitor, Alphitobius diaperinus, Gryllus assimilis, Acheta domesticus, Locusta migratoria, and Blaberus discoidalis) and meats (chicken, pork, beef, and salmon). Compared to meat, edible insects contained equivalent or higher amounts of total purine (3,23-13,22 g/kg edible insect dry matter vs 3,61-5,53 g/kg meat dry matter) and uricogenic purines adenine + hypoxanthine (1,55-8,86 g/kg edible insect dry matter vs 2,97- 4,91 g/kg meat dry matter). Although the uric acid content was significantly affected by the developmental stage and species, the total purine content did not vary within the stages. In conclusion, the tested insects are unsuitable for a low-purine diet.

  • Název v anglickém jazyce

    Investigating purine and uric acid contents of various development stages of artificially reared edible insects

  • Popis výsledku anglicky

    Nutritional interventions play a vital role in treating gout, and knowledge of the purine content in foods is essential. Because edible insects have been proposed as mini-livestock alternatives, this study aimed to analyse the content of purines (adenine, guanine, xanthine, and hypoxanthine) and their metabolite (uric acid) in two different developmental stages of six insects (Tenebrio molitor, Alphitobius diaperinus, Gryllus assimilis, Acheta domesticus, Locusta migratoria, and Blaberus discoidalis) and meats (chicken, pork, beef, and salmon). Compared to meat, edible insects contained equivalent or higher amounts of total purine (3,23-13,22 g/kg edible insect dry matter vs 3,61-5,53 g/kg meat dry matter) and uricogenic purines adenine + hypoxanthine (1,55-8,86 g/kg edible insect dry matter vs 2,97- 4,91 g/kg meat dry matter). Although the uric acid content was significantly affected by the developmental stage and species, the total purine content did not vary within the stages. In conclusion, the tested insects are unsuitable for a low-purine diet.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10616 - Entomology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Insects as Food and Feed

  • ISSN

    2352-4588

  • e-ISSN

    2352-4588

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    77-85

  • Kód UT WoS článku

    000911599600008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85150280723