Puriny a jejich metabolity v jedlém hmyzu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3AN0000034" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2022.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Puriny a jejich metabolity v jedlém hmyzu
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie byla zaměřena na analýzu obsahu purinů (adenin, guanin, xantin a hypoxantin) a jejich metabolitů (kyselina močová) ve různých vývojových stádiích šesti druhů hmyzu (Tenebrio molitor, Alphitobius diaperinus, Gryllus asimillis, Acheta domesticus, Locusta migratoria a Blaberus discoidalis) a porovnání s konvenčním masem (kuřecí, vepřové, hovězí a losos). Ve srovnání s masem obsahoval jedlý hmyz ekvivalentní nebo vyšší množství celkových purinů. Sborník příspěvků, 50. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2022, 23.-25. 5. 2022, s. 13-17, ISBN 978-80-7592-102-4
Název v anglickém jazyce
Purines and their metabolites in edible insects
Popis výsledku anglicky
This study aimed to analyse the content of purines (adenine, guanine, xanthine, and hypoxanthine) and their metabolite (uric acid) in different developmental stages of six insects (Tenebrio molitor, Alphitobius diaperinus, Gryllus assimillis, Acheta domesticus, Locusta migratoria, and Blaberus discoidalis) and conventional meats (chicken, pork, beef, and salmon). Compared to meat, edible insects contained equivalent or higher amounts of total purines.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů