Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Puriny a jejich metabolity v jedlém hmyzu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3AN0000034" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2022.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2022.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Puriny a jejich metabolity v jedlém hmyzu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato studie byla zaměřena na analýzu obsahu purinů (adenin, guanin, xantin a hypoxantin) a jejich metabolitů (kyselina močová) ve různých vývojových stádiích šesti druhů hmyzu (Tenebrio molitor, Alphitobius diaperinus, Gryllus asimillis, Acheta domesticus, Locusta migratoria a Blaberus discoidalis) a porovnání s konvenčním masem (kuřecí, vepřové, hovězí a losos). Ve srovnání s masem obsahoval jedlý hmyz ekvivalentní nebo vyšší množství celkových purinů. Sborník příspěvků, 50. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2022, 23.-25. 5. 2022, s. 13-17, ISBN 978-80-7592-102-4

  • Název v anglickém jazyce

    Purines and their metabolites in edible insects

  • Popis výsledku anglicky

    This study aimed to analyse the content of purines (adenine, guanine, xanthine, and hypoxanthine) and their metabolite (uric acid) in different developmental stages of six insects (Tenebrio molitor, Alphitobius diaperinus, Gryllus assimillis, Acheta domesticus, Locusta migratoria, and Blaberus discoidalis) and conventional meats (chicken, pork, beef, and salmon). Compared to meat, edible insects contained equivalent or higher amounts of total purines.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů