Je jedlý hmyz vhodný pro jedince s metabolickým onemocněním dna?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3AN0000032" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:N0000032 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.slpk.sk/eldo/2022/dl/9788082660077/9788082660077.pdf" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2022/dl/9788082660077/9788082660077.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Je jedlý hmyz vhodný pro jedince s metabolickým onemocněním dna?
Popis výsledku v původním jazyce
Nutritional interventions play a vital role in treating gout, and knowledge of the purine content in foods is essential. Because edible insects have been proposed as mini-livestock alternatives, this study aimed to analyse the content of purines (adenine, guanine, xanthine, and hypoxanthine) and their metabolite (uric acid) in two different developmental stages of six insects (Tenebrio molitor, Alphitobius diaperinus, Gryllus assimillis, Acheta domesticus, Locusta migratoria, and Blaberus discoidalis) and meats (chicken, pork, beef, and salmon). Zborník vedeckých prác, XIX. vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou „Bezpečnosť a kontrola potravín“, Piešťany, 06.04.2022-08.04.2022, s. 109-114, ISBN 978-80-8266-007-7, DOI 10.15414/2022.sqf22-psp
Název v anglickém jazyce
Is edible insect suitable for individuals with metabolic disease gout?
Popis výsledku anglicky
Nutritional interventions play a vital role in treating gout, and knowledge of the purine content in foods is essential. Because edible insects have been proposed as mini-livestock alternatives, this study aimed to analyse the content of purines (adenine, guanine, xanthine, and hypoxanthine) and their metabolite (uric acid) in two different developmental stages of six insects (Tenebrio molitor, Alphitobius diaperinus, Gryllus assimillis, Acheta domesticus, Locusta migratoria, and Blaberus discoidalis) and meats (chicken, pork, beef, and salmon).
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů