Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Taurine content of insects used as feed

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A95081" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:95081 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/23:43927375

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3920/JIFF2022.0140" target="_blank" >https://doi.org/10.3920/JIFF2022.0140</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3920/JIFF2022.0140" target="_blank" >10.3920/JIFF2022.0140</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Taurine content of insects used as feed

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Taurine ( 2-aminoethane sulfonic acid) is an important bioactive compound which certain living organisms cannot synthesise metabolically, thus requiring its dietary supplementation for normal physiological processes. As recent research has shown insects to be a suitable high-quality feed source this study analysed taurine content in ten commercially available insect species (Alphitobius diaperinus, Acheta domesticus, Blaberus craniifer, Blatta lateralis, Gryllus assimilis, Hermetia illucens, Musca domestica, Periplaneta americana, Schistocerca gregaria, and Tenebrio molitor) by an electrophoretic method. Levels of total nitrogen substances (Kjeldahl method) and chitin (spectrophotometric method after hydrolysis to glucosamine) present in the insect samples were also determined. Amongst the samples, G. assimilis contained the highest levels of taurine (121.0 +/- 10.2 mg/100 g fresh weight; 436 +/- 34 mg/100 g dry matter). On the contrary, the lowest taurine level was detected in S. gregaria (5.4 +/- 0.6 mg/100 g fresh weight; 15 +/- 2 mg/100 g dry matter). Taurine levels were determined for the whole insect and calculated per protein content. There was no significant correlation between the taurine content and the insect order or developmental stage of insects. Though it has been proved that insect species are variable sources of taurine, the most taurine-rich insect species are comparable with conventionally used feeding ingredients such as fishmeal, animal muscles and visceral tissue.

  • Název v anglickém jazyce

    Taurine content of insects used as feed

  • Popis výsledku anglicky

    Taurine ( 2-aminoethane sulfonic acid) is an important bioactive compound which certain living organisms cannot synthesise metabolically, thus requiring its dietary supplementation for normal physiological processes. As recent research has shown insects to be a suitable high-quality feed source this study analysed taurine content in ten commercially available insect species (Alphitobius diaperinus, Acheta domesticus, Blaberus craniifer, Blatta lateralis, Gryllus assimilis, Hermetia illucens, Musca domestica, Periplaneta americana, Schistocerca gregaria, and Tenebrio molitor) by an electrophoretic method. Levels of total nitrogen substances (Kjeldahl method) and chitin (spectrophotometric method after hydrolysis to glucosamine) present in the insect samples were also determined. Amongst the samples, G. assimilis contained the highest levels of taurine (121.0 +/- 10.2 mg/100 g fresh weight; 436 +/- 34 mg/100 g dry matter). On the contrary, the lowest taurine level was detected in S. gregaria (5.4 +/- 0.6 mg/100 g fresh weight; 15 +/- 2 mg/100 g dry matter). Taurine levels were determined for the whole insect and calculated per protein content. There was no significant correlation between the taurine content and the insect order or developmental stage of insects. Though it has been proved that insect species are variable sources of taurine, the most taurine-rich insect species are comparable with conventionally used feeding ingredients such as fishmeal, animal muscles and visceral tissue.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10616 - Entomology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GF21-47159L" target="_blank" >GF21-47159L: INPROFF: Kvalita, bezpečnost a authenticita potravin a krmiv na bázi hmyzího proteinu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Insects as Food and Feed

  • ISSN

    2352-4588

  • e-ISSN

    2352-4588

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1151-1157

  • Kód UT WoS článku

    001059490800004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85172329739