Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Taurin v hmyzu jako potravina a krmivo

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A95089" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:95089 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.slpk.sk/eldo/2023/dl/9788082660282/9788082660282.html" target="_blank" >http://www.slpk.sk/eldo/2023/dl/9788082660282/9788082660282.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp" target="_blank" >10.15414/2023.sqf23-psp</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Taurin v hmyzu jako potravina a krmivo

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Taurine is an important bioactive compound which certain living organisms cannot synthesize metabolically, thus requiring its dietary supplementation for normal physiological processes. This study analysed taurine content in ten commercially available insect species (Alphitobius diaperinus, Acheta domesticus, Blaberus craniifer, Blatta lateralis, Gryllus assimilis, Hermetia illucens, Musca domestica, Periplaneta americana, Schistocerca gregaria, and Tenebrio molitor) by an electrophoretic method. Levels of total nitrogen substances (Kjeldahl method) and chitin (spectrophotometric method after hydrolysis to glucosamine) present in the insect samples were also determined. Amongst the samples, G. assimilis contained the highest levels of taurine (121.0 ± 10.2 mg.100 g-1 fresh weight; 436 ± 34 mg.100 g-1 dry matter). On the contrary, the lowest taurine level was detected in S. gregaria (5.4 ± 0.6 mg.100 g-1 fresh weight; 15 ± 2 mg/100 g dry matter). There was no significant correlation between the taurine content and the insect order or developmental stage of insects.

  • Název v anglickém jazyce

    Taurin v hmyzu jako potravina a krmivo

  • Popis výsledku anglicky

    Taurine is an important bioactive compound which certain living organisms cannot synthesize metabolically, thus requiring its dietary supplementation for normal physiological processes. This study analysed taurine content in ten commercially available insect species (Alphitobius diaperinus, Acheta domesticus, Blaberus craniifer, Blatta lateralis, Gryllus assimilis, Hermetia illucens, Musca domestica, Periplaneta americana, Schistocerca gregaria, and Tenebrio molitor) by an electrophoretic method. Levels of total nitrogen substances (Kjeldahl method) and chitin (spectrophotometric method after hydrolysis to glucosamine) present in the insect samples were also determined. Amongst the samples, G. assimilis contained the highest levels of taurine (121.0 ± 10.2 mg.100 g-1 fresh weight; 436 ± 34 mg.100 g-1 dry matter). On the contrary, the lowest taurine level was detected in S. gregaria (5.4 ± 0.6 mg.100 g-1 fresh weight; 15 ± 2 mg/100 g dry matter). There was no significant correlation between the taurine content and the insect order or developmental stage of insects.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů