Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce. Závěrečná zpráva z projektu QK1910046 (2019-2023)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A95659" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:95659 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce. Závěrečná zpráva z projektu QK1910046 (2019-2023)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavním cílem projektu bude navrhnout a ověřit technologii pěstování pšenice ozimé formy ve směsné kultuře (intercropping). Pšenice ozimá bude vysévána spolu s leguminózou v systému row-by-row, kdy leguminóza bude ve směsi jako podpůrná plodina a pšenice jako hlavní. Dále budou navrženy směsi odrůd pšenice pro dosažení optimální kvality produkce a pro snížení šíření některých houbových patogenů. Do směsí budou vybírány odrůdy, které jsou kvalitativně výborné, ale mají vyšší náchylnost k chorobám v kombinaci s rezistentními odrůdami, ale s nižší kvalitou. Cílem směsných kultur je optimalizace výživného stavu půdy, omezení eroze, lepšího vsakování vody do půdy, stabilizace výnosu a dosažení vysoké jakosti produkce pro pekařské využití při sníženém použití pesticidů.

  • Název v anglickém jazyce

    Cultivation of wheat sown in a mixed culture in order to optimize the nutritional status of the soil, protect against erosion, stabilize the yield and quality of production. Final report for project QK1910046 (2019-2023)

  • Popis výsledku anglicky

    The main goal of the project will be to design and verify the technology of growing winter wheat in mixed culture (intercropping). Winter wheat will be sown together with legumes in a row-by-row system, with legumes in the mixture as a supporting crop and wheat as main. Furthermore, mixtures of wheat varieties will be designed to achieve optimal production quality and to reduce the spread of some fungal pathogens. Varieties that are qualitatively excellent but have a higher susceptibility to diseases will be selected for the mixtures in combination with resistant varieties but of lower quality. The goal of mixed cultures is to optimize the nutrient status of the soil, limit erosion, better water absorption into the soil, stabilize the yield and achieve high quality production for bakery use with reduced use of pesticides.

Klasifikace

  • Druh

    V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910046" target="_blank" >QK1910046: Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Počet stran výsledku

    37

  • Místo vydání

    Praha

  • Název nakladatele resp. objednatele

    MZe (NAZV)

  • Verze