Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce. Závěrečná zpráva z projektu QK1910046 (2019-2023)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A95659" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:95659 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce. Závěrečná zpráva z projektu QK1910046 (2019-2023)
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním cílem projektu bude navrhnout a ověřit technologii pěstování pšenice ozimé formy ve směsné kultuře (intercropping). Pšenice ozimá bude vysévána spolu s leguminózou v systému row-by-row, kdy leguminóza bude ve směsi jako podpůrná plodina a pšenice jako hlavní. Dále budou navrženy směsi odrůd pšenice pro dosažení optimální kvality produkce a pro snížení šíření některých houbových patogenů. Do směsí budou vybírány odrůdy, které jsou kvalitativně výborné, ale mají vyšší náchylnost k chorobám v kombinaci s rezistentními odrůdami, ale s nižší kvalitou. Cílem směsných kultur je optimalizace výživného stavu půdy, omezení eroze, lepšího vsakování vody do půdy, stabilizace výnosu a dosažení vysoké jakosti produkce pro pekařské využití při sníženém použití pesticidů.
Název v anglickém jazyce
Cultivation of wheat sown in a mixed culture in order to optimize the nutritional status of the soil, protect against erosion, stabilize the yield and quality of production. Final report for project QK1910046 (2019-2023)
Popis výsledku anglicky
The main goal of the project will be to design and verify the technology of growing winter wheat in mixed culture (intercropping). Winter wheat will be sown together with legumes in a row-by-row system, with legumes in the mixture as a supporting crop and wheat as main. Furthermore, mixtures of wheat varieties will be designed to achieve optimal production quality and to reduce the spread of some fungal pathogens. Varieties that are qualitatively excellent but have a higher susceptibility to diseases will be selected for the mixtures in combination with resistant varieties but of lower quality. The goal of mixed cultures is to optimize the nutrient status of the soil, limit erosion, better water absorption into the soil, stabilize the yield and achieve high quality production for bakery use with reduced use of pesticides.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910046" target="_blank" >QK1910046: Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
37
Místo vydání
Praha
Název nakladatele resp. objednatele
MZe (NAZV)
Verze
—