Perspektivy bioelektrické impedanční analýzy (BIA) v aplikaci pro analýzy složení JUT skotu a hodnocení kvality masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F08%3A26850" target="_blank" >RIV/60460709:41310/08:26850 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
THE PERSPECTIVES OF BIA APPLICATION FOR BEEF CARCASS COMPOSITION ANALYSIS AND MEAT QUALITY EVALUATION
Popis výsledku v původním jazyce
This is short information on whether bioelectrical impedance analysis (BIA) can accurately predict changes in beef carcass composition. There is also a suggested way of how to improve accuracy of this analysis and how to also use carcass segment conductivity in evaluation of meat quality. Based on past experiments with BIA method, there was developed a beef carcass bioimpedance analyzer for measurement at an abattoir line, at the location of carcass flaying. The selection of this location removed the negative effect of temperature drop in beef carcass and the negative effect of the follow-up technological processes. The measurement was done by four electrode instruments with a full automatic data transfer. For eighty five carcasses there were found relatively very high correlations between the value D2/Xcp100k (the square of the distance between electrodes / the calculated parallel reactance at 100 kHz).) and longissimus lumborum muscle weight (MLL, r = 0.91) or Sirloin weight (r = 0.8
Název v anglickém jazyce
THE PERSPECTIVES OF BIA APPLICATION FOR BEEF CARCASS COMPOSITION ANALYSIS AND MEAT QUALITY EVALUATION
Popis výsledku anglicky
This is short information on whether bioelectrical impedance analysis (BIA) can accurately predict changes in beef carcass composition. There is also a suggested way of how to improve accuracy of this analysis and how to also use carcass segment conductivity in evaluation of meat quality. Based on past experiments with BIA method, there was developed a beef carcass bioimpedance analyzer for measurement at an abattoir line, at the location of carcass flaying. The selection of this location removed the negative effect of temperature drop in beef carcass and the negative effect of the follow-up technological processes. The measurement was done by four electrode instruments with a full automatic data transfer. For eighty five carcasses there were found relatively very high correlations between the value D2/Xcp100k (the square of the distance between electrodes / the calculated parallel reactance at 100 kHz).) and longissimus lumborum muscle weight (MLL, r = 0.91) or Sirloin weight (r = 0.8
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JB - Senzory, čidla, měření a regulace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
54th International Conference on Meat Science and Technology - ICoMST 2008
ISBN
90-8686-010-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
AMSA USA
Místo vydání
Cape Town, South Africa
Místo konání akce
Cape Town, South Africa
Datum konání akce
23. 9. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—