Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bio-elektrická impedanční analýza (BIA) a její použití k určení kvality potravinářských surovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F02%3A00004549" target="_blank" >RIV/60460709:41310/02:00004549 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bio-elektrická impedanční analýza (BIA) a její použití k určení kvality potravinářských surovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Referát popisuje charakter elektrických parametrů biologických buněk a tkání i možnosti jejich modelování. Biologickou tkáň o měrné vodivosti a permitivitě je možno modelovat paralelním RC obvodem. Je odvozeno náhradní schéma buňky i větších částí biologických tkání. Výhodnost použití a vlastnosti čtyř-elektrodové metody BIA je vysvětleno v základním teoretickém rozboru. Možnost použití bio-impedanční analýzy k odhadu jakosti jatečně upravených půlek skotu byla ověřena na experimentálním měření na 292 kusech skotu. Byly zjištěny významné korelace mezi zmasilostí a rezistancí (r = 0,86). Byla vypočtena regresní rovnice pro odhad zmasilosti, odvozená z rezistance, délky jatečně upraveného těla (JUT) a hmotnosti teplého JUT, jejíž kvalitu charakterizuje docílený koeficient determinace r2 = 0,88.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of BIA method for the estimation of beef carcass composition

  • Popis výsledku anglicky

    The article describes the character of electrical parameters of biological cells and tissues and also possibilities of their modeling. Biological tissue with conductivity and permittivity is able to be modeled on parallel RC circuit. There is derived a substitute scheme of cell and also larger parts of biological tissues. In the basic theoretical analysis there is explained an advantage of use of four-electrode method BIA and all its characteristics. The possibility of use of bio-impedance analyses formeat quality analyses of beef carcasses was evaluated by experimental measuring with 292 beef carcasses. There has been ascertained significant correlations between conformation and resistance (r = 0.86). There also has been calculated regression equations for conformation estimation derived from resistance, length of beef carcass and weight of warm beef carcass which quality characterize achieved determination coefficient r2 = 0,88.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JB - Senzory, čidla, měření a regulace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - XXXIII Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-5-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    103-106

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    27. 5. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku