Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

COMPLEX STARCH TRANSFORMATION IN POTATO AS DETERMINED BY DMA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F09%3A31053" target="_blank" >RIV/60460709:41310/09:31053 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    COMPLEX STARCH TRANSFORMATION IN POTATO AS DETERMINED BY DMA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Principle of Dynamic Thermo Mechanical Analysis (DMA, DMTA) is based on the specimen loading by definite force (strain, stress) and by the measurement of strain response at stress temperature. These data allow us to create dependencies of elasticity module and loss angle on time, on the force frequency, on the deformation etc. DMA was applied to potato cortex tissue of 5 cultivars in the temperature range of 30-90 oC and constant air humidity of 90 %. The scan parameters used were: rate of temperature change 1 oC per minute, deformation in bending at frequency of 1 Hz. The obtained scans indicate the peak in both parts (real and imaginary) of modulus of elasticity as the main process of heating at temperatures higher than 70 oC. The peak was observed at temperatures higher than the corresponding peak for extracted potato starch. Characteristic temperatures of the peak were well obtained in replicated experiments whereas the peak characteristic values were very variable.

  • Název v anglickém jazyce

    COMPLEX STARCH TRANSFORMATION IN POTATO AS DETERMINED BY DMA

  • Popis výsledku anglicky

    Principle of Dynamic Thermo Mechanical Analysis (DMA, DMTA) is based on the specimen loading by definite force (strain, stress) and by the measurement of strain response at stress temperature. These data allow us to create dependencies of elasticity module and loss angle on time, on the force frequency, on the deformation etc. DMA was applied to potato cortex tissue of 5 cultivars in the temperature range of 30-90 oC and constant air humidity of 90 %. The scan parameters used were: rate of temperature change 1 oC per minute, deformation in bending at frequency of 1 Hz. The obtained scans indicate the peak in both parts (real and imaginary) of modulus of elasticity as the main process of heating at temperatures higher than 70 oC. The peak was observed at temperatures higher than the corresponding peak for extracted potato starch. Characteristic temperatures of the peak were well obtained in replicated experiments whereas the peak characteristic values were very variable.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    125

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus