Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

DMA thermal analysis of different parts of potato tuber

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F12%3A54520" target="_blank" >RIV/60460709:41310/12:54520 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    DMA thermal analysis of different parts of potato tuber

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dynamic mechanical analysis (DMA) was applied to three potato tissues ('cortex', 'pith', and 'side' surface) of two cultivars (more waxy 'Nicola' and more mealy 'Saturna') in temperature scans in range the 30-90 oC and constant air humidity of 90 %. Theobtained scans indicate peaks in both storage and loss module of elasticity (SM and LM, respectively) at temperatures higher than 70 oC - so called 'starch' peak (SP) - as was observed previously. The peak value increase with increasing potato dry matter(DM) content, below DM content appr. 14 % no SP is observed ('Nicola pith'). Slope analysis of the basic parameters: SM, LM, and loss tangent (LT) was performed and further characteristic points on the temperature plots were found: i/in temperature range A (30-40 oC) maximum of SM and LM and minimum of LT, ii/ in temperature range B (40-50 oC) minimum of SM and LM slopes corresponding to point of inflection on SM-T and LM-T plots, iii/ at about 50 oC, big peak in LT in side tissue only,

  • Název v anglickém jazyce

    DMA thermal analysis of different parts of potato tuber

  • Popis výsledku anglicky

    Dynamic mechanical analysis (DMA) was applied to three potato tissues ('cortex', 'pith', and 'side' surface) of two cultivars (more waxy 'Nicola' and more mealy 'Saturna') in temperature scans in range the 30-90 oC and constant air humidity of 90 %. Theobtained scans indicate peaks in both storage and loss module of elasticity (SM and LM, respectively) at temperatures higher than 70 oC - so called 'starch' peak (SP) - as was observed previously. The peak value increase with increasing potato dry matter(DM) content, below DM content appr. 14 % no SP is observed ('Nicola pith'). Slope analysis of the basic parameters: SM, LM, and loss tangent (LT) was performed and further characteristic points on the temperature plots were found: i/in temperature range A (30-40 oC) maximum of SM and LM and minimum of LT, ii/ in temperature range B (40-50 oC) minimum of SM and LM slopes corresponding to point of inflection on SM-T and LM-T plots, iii/ at about 50 oC, big peak in LT in side tissue only,

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    133

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1101-1106

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus