DMA thermal analysis of different parts of potato tuber
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F12%3A54520" target="_blank" >RIV/60460709:41310/12:54520 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
DMA thermal analysis of different parts of potato tuber
Popis výsledku v původním jazyce
Dynamic mechanical analysis (DMA) was applied to three potato tissues ('cortex', 'pith', and 'side' surface) of two cultivars (more waxy 'Nicola' and more mealy 'Saturna') in temperature scans in range the 30-90 oC and constant air humidity of 90 %. Theobtained scans indicate peaks in both storage and loss module of elasticity (SM and LM, respectively) at temperatures higher than 70 oC - so called 'starch' peak (SP) - as was observed previously. The peak value increase with increasing potato dry matter(DM) content, below DM content appr. 14 % no SP is observed ('Nicola pith'). Slope analysis of the basic parameters: SM, LM, and loss tangent (LT) was performed and further characteristic points on the temperature plots were found: i/in temperature range A (30-40 oC) maximum of SM and LM and minimum of LT, ii/ in temperature range B (40-50 oC) minimum of SM and LM slopes corresponding to point of inflection on SM-T and LM-T plots, iii/ at about 50 oC, big peak in LT in side tissue only,
Název v anglickém jazyce
DMA thermal analysis of different parts of potato tuber
Popis výsledku anglicky
Dynamic mechanical analysis (DMA) was applied to three potato tissues ('cortex', 'pith', and 'side' surface) of two cultivars (more waxy 'Nicola' and more mealy 'Saturna') in temperature scans in range the 30-90 oC and constant air humidity of 90 %. Theobtained scans indicate peaks in both storage and loss module of elasticity (SM and LM, respectively) at temperatures higher than 70 oC - so called 'starch' peak (SP) - as was observed previously. The peak value increase with increasing potato dry matter(DM) content, below DM content appr. 14 % no SP is observed ('Nicola pith'). Slope analysis of the basic parameters: SM, LM, and loss tangent (LT) was performed and further characteristic points on the temperature plots were found: i/in temperature range A (30-40 oC) maximum of SM and LM and minimum of LT, ii/ in temperature range B (40-50 oC) minimum of SM and LM slopes corresponding to point of inflection on SM-T and LM-T plots, iii/ at about 50 oC, big peak in LT in side tissue only,
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
133
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1101-1106
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—