Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

DMA peaks in potato cork tissue of different mealiness

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F11%3A48802" target="_blank" >RIV/60460709:41310/11:48802 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.10.024" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.10.024</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.10.024" target="_blank" >10.1016/j.jfoodeng.2010.10.024</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    DMA peaks in potato cork tissue of different mealiness

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dynamic mechanical analysis (DMA) was applied to potato cortex tissue of two cultivars (more waxy 'Nicola? and more mealy 'Saturna?) in temperature scans in range the 30-90 oC and constant air humidity of 90 %. The obtained scans indicate peaks in both storage and loss module of elasticity (SM and LM, respectively) at temperatures higher than 70 oC as was observed previously. The peak temperature as well as the peak value increase with increasing potato density. Higher peaks and higher peak temperatureswas observed in the industrial cultivar 'Saturna? in comparison to more waxy salad cultivar 'Nicola?. The source of the observed module peaks in the potato cooking process is discussed from the point of view of starch swelling.

  • Název v anglickém jazyce

    DMA peaks in potato cork tissue of different mealiness

  • Popis výsledku anglicky

    Dynamic mechanical analysis (DMA) was applied to potato cortex tissue of two cultivars (more waxy 'Nicola? and more mealy 'Saturna?) in temperature scans in range the 30-90 oC and constant air humidity of 90 %. The obtained scans indicate peaks in both storage and loss module of elasticity (SM and LM, respectively) at temperatures higher than 70 oC as was observed previously. The peak temperature as well as the peak value increase with increasing potato density. Higher peaks and higher peak temperatureswas observed in the industrial cultivar 'Saturna? in comparison to more waxy salad cultivar 'Nicola?. The source of the observed module peaks in the potato cooking process is discussed from the point of view of starch swelling.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    103

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    273-278

  • Kód UT WoS článku

    000287275000007

  • EID výsledku v databázi Scopus