Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Storage induced changes of potato properties as detected by DMA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F13%3A55727" target="_blank" >RIV/60460709:41310/13:55727 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Storage induced changes of potato properties as detected by DMA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dynamic mechanical analysis (DMA) was applied to the potato tissues ('cortex', 'pith', and 'side' surface) of two long stored (more than five months) cultivars: waxy 'Nicola' and more mealy 'Saturna') in the temperature range 30-90 oC and constant air relative humidity of 90 %. The results were compared with those obtained at the same cultivars and their parts about one month after harvest. The DMA scans showed the differences of the two cultivars and the effect of storage mainly on the area of the "starch" peak. The "starch" peak was shifted due to storage to lower and higher temperatures for 'Nicola' and 'Saturna', respectively. The "starch" peaks are asymmetric. High and stable (not influenced by storage) asymmetry was observed in 'Saturna'. The asymmetry was discussed as an indication of long-time internal cellular stresses that could lead to the potato sloughing. On the other hand, the "starch" peak asymmetry was much lower in 'Nicola'. During storage, this asymmetry was reduced o

  • Název v anglickém jazyce

    Storage induced changes of potato properties as detected by DMA

  • Popis výsledku anglicky

    Dynamic mechanical analysis (DMA) was applied to the potato tissues ('cortex', 'pith', and 'side' surface) of two long stored (more than five months) cultivars: waxy 'Nicola' and more mealy 'Saturna') in the temperature range 30-90 oC and constant air relative humidity of 90 %. The results were compared with those obtained at the same cultivars and their parts about one month after harvest. The DMA scans showed the differences of the two cultivars and the effect of storage mainly on the area of the "starch" peak. The "starch" peak was shifted due to storage to lower and higher temperatures for 'Nicola' and 'Saturna', respectively. The "starch" peaks are asymmetric. High and stable (not influenced by storage) asymmetry was observed in 'Saturna'. The asymmetry was discussed as an indication of long-time internal cellular stresses that could lead to the potato sloughing. On the other hand, the "starch" peak asymmetry was much lower in 'Nicola'. During storage, this asymmetry was reduced o

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT-Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    444-450

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus