Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Temperature stimulated changes in potato and bean sprouts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F13%3A60080" target="_blank" >RIV/60460709:41310/13:60080 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Temperature stimulated changes in potato and bean sprouts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The potato and bean sprouts were tested using dynamic mechanical analysis (DMA), in air with 90% humidity between 30 and 90°C. Temperature plots of storage (SM i.e. elastic) and loss (LM i.e. inelastic) moduli were obtained. The SM and LM values were thebasis for the calculation of the loss tangent (LT), the parameter expressing the ratio of inelastic to elastic parenchyma toughness. As expected, the tissue toughness decreased with increasing temperature. For both moduli, the characteristic temperaturearea with temperature slope minimum was observed ? it was termed the negative peak on the temperature slope plots or separation point. It was shown that the negative peak was related to an increase in the inelastic part of the tissue toughness. These changes were interpreted as a consequence of pore protein denaturation followed by changes of the internal stresses inside the parenchyma cells.

  • Název v anglickém jazyce

    Temperature stimulated changes in potato and bean sprouts

  • Popis výsledku anglicky

    The potato and bean sprouts were tested using dynamic mechanical analysis (DMA), in air with 90% humidity between 30 and 90°C. Temperature plots of storage (SM i.e. elastic) and loss (LM i.e. inelastic) moduli were obtained. The SM and LM values were thebasis for the calculation of the loss tangent (LT), the parameter expressing the ratio of inelastic to elastic parenchyma toughness. As expected, the tissue toughness decreased with increasing temperature. For both moduli, the characteristic temperaturearea with temperature slope minimum was observed ? it was termed the negative peak on the temperature slope plots or separation point. It was shown that the negative peak was related to an increase in the inelastic part of the tissue toughness. These changes were interpreted as a consequence of pore protein denaturation followed by changes of the internal stresses inside the parenchyma cells.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    117

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    299-303

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus