Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes in carrot (Daucus carota) parenchyma at higher temperatures detected in vivo by Dynamic Mechanical (Thermal) Analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F12%3A54930" target="_blank" >RIV/60460709:41310/12:54930 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in carrot (Daucus carota) parenchyma at higher temperatures detected in vivo by Dynamic Mechanical (Thermal) Analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The outer parenchyma of carrot was tested using dynamic mechanical analysis (DMA), in air with 90% humidity between 30 and 90°C. Temperature plots of storage (SM i.e. elastic) and loss (LM i.e. inelastic) moduli were obtained. The SM and LM values were the basis for the calculation of the loss tangent (LT), the parameter expressing the ratio of inelastic to elastic parenchyma toughness. As expected, the tissue toughness decreased with increasing temperature. For both moduli, two characteristic temperature areas with temperature slope minima were observed ? they were termed low (I) and high (II) temperature negative peaks on the temperature slope plots. It was shown that the negative peaks were related to an increase in the inelastic part of the tissuetoughness. All plots were dependent on the temperature rate: increasing the temperature rate (from 0.5 to 2°C/minute) resulted in a shift of both the negative peaks I and II to higher temperatures, thereby reducing I and increasing II. It

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in carrot (Daucus carota) parenchyma at higher temperatures detected in vivo by Dynamic Mechanical (Thermal) Analysis

  • Popis výsledku anglicky

    The outer parenchyma of carrot was tested using dynamic mechanical analysis (DMA), in air with 90% humidity between 30 and 90°C. Temperature plots of storage (SM i.e. elastic) and loss (LM i.e. inelastic) moduli were obtained. The SM and LM values were the basis for the calculation of the loss tangent (LT), the parameter expressing the ratio of inelastic to elastic parenchyma toughness. As expected, the tissue toughness decreased with increasing temperature. For both moduli, two characteristic temperature areas with temperature slope minima were observed ? they were termed low (I) and high (II) temperature negative peaks on the temperature slope plots. It was shown that the negative peaks were related to an increase in the inelastic part of the tissuetoughness. All plots were dependent on the temperature rate: increasing the temperature rate (from 0.5 to 2°C/minute) resulted in a shift of both the negative peaks I and II to higher temperatures, thereby reducing I and increasing II. It

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biorheology

  • ISSN

    0006-355X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    289-298

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus