Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Combined mechanical (DMA) and dielectric (DETA) thermal analysis of carrot at temperatures 30–90 °C

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F16%3A69781" target="_blank" >RIV/60460709:41310/16:69781 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.07.044" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.07.044</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2015.07.044" target="_blank" >10.1016/j.jfoodeng.2015.07.044</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Combined mechanical (DMA) and dielectric (DETA) thermal analysis of carrot at temperatures 30–90 °C

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The outer part of carrot was tested using dynamic mechanical analysis (DMA), in air with 90% humidity between 30 and 90 °C. Temperature plots of storage (SM i.e. elastic) and loss (LM i.e. inelastic) moduli were obtained. The SM and LM values were the basis for the calculation of the loss tangent (LT), the parameter expressing the ratio of inelastic to elastic parenchyma toughness. The DMA was followed by Dielectric thermal analysis (DETA). The tissue toughness decreased with increasing temperature; the kinetic analysis of the data led to two characteristic temperatures (approximately 50 °C and 70 °C) where the physical parameters changed their temperature dependence. The characteristic temperatures can serve as a basis of division of the whole temperature range into four parts (A–D). The DMA results supported phase transitions at temperatures below 70 °C, whereas DETA strongly support changes observed at and above 70 °C. These changes were interpreted as a consequence of changes and destruc

  • Název v anglickém jazyce

    Combined mechanical (DMA) and dielectric (DETA) thermal analysis of carrot at temperatures 30–90 °C

  • Popis výsledku anglicky

    The outer part of carrot was tested using dynamic mechanical analysis (DMA), in air with 90% humidity between 30 and 90 °C. Temperature plots of storage (SM i.e. elastic) and loss (LM i.e. inelastic) moduli were obtained. The SM and LM values were the basis for the calculation of the loss tangent (LT), the parameter expressing the ratio of inelastic to elastic parenchyma toughness. The DMA was followed by Dielectric thermal analysis (DETA). The tissue toughness decreased with increasing temperature; the kinetic analysis of the data led to two characteristic temperatures (approximately 50 °C and 70 °C) where the physical parameters changed their temperature dependence. The characteristic temperatures can serve as a basis of division of the whole temperature range into four parts (A–D). The DMA results supported phase transitions at temperatures below 70 °C, whereas DETA strongly support changes observed at and above 70 °C. These changes were interpreted as a consequence of changes and destruc

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    168

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    245-250

  • Kód UT WoS článku

    000363346000032

  • EID výsledku v databázi Scopus