Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pulsed electric stimulated changes in potatoes during their cooking: DMA and DETA analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F19%3A78880" target="_blank" >RIV/60460709:41310/19:78880 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877418303145?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877418303145?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.07.025" target="_blank" >10.1016/j.jfoodeng.2018.07.025</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Pulsed electric stimulated changes in potatoes during their cooking: DMA and DETA analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The internal cortex of potato (two varieties: Dali and Agria) was tested using dynamic mechanical analysis (DMA) combined with dielectric thermal analysis (DETA), in air of 90 percent humidity in temperature scans between 30 and 90 degree C. Temperature plots of storage (SM i.e. elastic) and loss (LM i.e. inelastic) moduli were obtained. DETA, based on alternated current of frequency 20 kHz, continually determined both components of impedance. The PEF (pulse electric field) was applied prior to the DMADETA test, the experiments were arranged into four sets: b (no PEF), c (one 10 ms long pulse of alternated field 500 V per cm), d (two same pulses with a 0,1 s interval between them), e (the same pulses with a 1 s interval). The impedance was recalculated giving parameters of a single model represented by parallel connection of a resistor Re and a capacitor with capacitance omega.C. The temperature range was divided into three stages: A (30-60 C), B (60-80 C), and C (80-90 C). For set b and sta

  • Název v anglickém jazyce

    Pulsed electric stimulated changes in potatoes during their cooking: DMA and DETA analysis

  • Popis výsledku anglicky

    The internal cortex of potato (two varieties: Dali and Agria) was tested using dynamic mechanical analysis (DMA) combined with dielectric thermal analysis (DETA), in air of 90 percent humidity in temperature scans between 30 and 90 degree C. Temperature plots of storage (SM i.e. elastic) and loss (LM i.e. inelastic) moduli were obtained. DETA, based on alternated current of frequency 20 kHz, continually determined both components of impedance. The PEF (pulse electric field) was applied prior to the DMADETA test, the experiments were arranged into four sets: b (no PEF), c (one 10 ms long pulse of alternated field 500 V per cm), d (two same pulses with a 0,1 s interval between them), e (the same pulses with a 1 s interval). The impedance was recalculated giving parameters of a single model represented by parallel connection of a resistor Re and a capacitor with capacitance omega.C. The temperature range was divided into three stages: A (30-60 C), B (60-80 C), and C (80-90 C). For set b and sta

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

    1873-5770

  • Svazek periodika

    240

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    183-190

  • Kód UT WoS článku

    000447479700020

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85053069627