Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

"GAB" generalised equation as a basis for sorption spectral analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F10%3A19520" target="_blank" >RIV/60460709:41310/10:19520 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    "GAB" generalised equation as a basis for sorption spectral analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The transformed sorption isotherm (represented by the ratio of water activity and moisture content (d.b.) versus water activity) was approximated by polynomials of 2nd-6th order. It is shown that the relative derivative of the transformed equation expresses the deviation of the sorption isotherm from a linear relationship between moisture content and water activity either to a sorption isotherm of the Lagmuir's type (the positive relative derivative) or to a sorption isotherm of the solution type (the negative relative derivative). The relative derivative plotted versus water activity serves then as a spectral indicator of the prevailing sorption mechanism. Spectral analysis is applied to sorption isotherms of potato and wheat starches and some fruitsand vegetables. For starches, the differences in the spectral indicator between resorption and desorption as well as the effect of starch processing (gelatinization and hydrolysis) on spectral analysis are discussed. The role of spectral

  • Název v anglickém jazyce

    "GAB" generalised equation as a basis for sorption spectral analysis

  • Popis výsledku anglicky

    The transformed sorption isotherm (represented by the ratio of water activity and moisture content (d.b.) versus water activity) was approximated by polynomials of 2nd-6th order. It is shown that the relative derivative of the transformed equation expresses the deviation of the sorption isotherm from a linear relationship between moisture content and water activity either to a sorption isotherm of the Lagmuir's type (the positive relative derivative) or to a sorption isotherm of the solution type (the negative relative derivative). The relative derivative plotted versus water activity serves then as a spectral indicator of the prevailing sorption mechanism. Spectral analysis is applied to sorption isotherms of potato and wheat starches and some fruitsand vegetables. For starches, the differences in the spectral indicator between resorption and desorption as well as the effect of starch processing (gelatinization and hydrolysis) on spectral analysis are discussed. The role of spectral

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000283445700001

  • EID výsledku v databázi Scopus