Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Energy Utilization of Torrefied Residue from Wine Production

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F21%3A85404" target="_blank" >RIV/60460709:41310/21:85404 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1996-1944/14/7/1610/htm" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1996-1944/14/7/1610/htm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ma14071610" target="_blank" >10.3390/ma14071610</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Energy Utilization of Torrefied Residue from Wine Production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A significant amount of waste is generated in the food industry, which is both an environmental and an economic problem. The recycling of this waste has become an important area of research. The processing of grapes produces 20-30 % of the waste in the form of grape pomace and stalks. This article assesses the fuel values of these materials before and after torrefaction. The input materials were grape pomace samples from the varieties Riesling (Vitis vinifera Welschriesling) and Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera Cabernet Sauvignon) from the South Moravia region and stalks from the variety Welschriesling. The torrefaction process was performed using a LECO TGA 701 thermogravimetric analyzer under nitrogen atmosphere at set temperatures of 225 degrees C, 250 degrees C, and 275 degrees C. The residence time was 30 min. Elemental analysis, calorific value, and gross calorific value were determined for all samples. The analyses show a positive effect of torrefaction on fuel properties in the samples. Bet

  • Název v anglickém jazyce

    Energy Utilization of Torrefied Residue from Wine Production

  • Popis výsledku anglicky

    A significant amount of waste is generated in the food industry, which is both an environmental and an economic problem. The recycling of this waste has become an important area of research. The processing of grapes produces 20-30 % of the waste in the form of grape pomace and stalks. This article assesses the fuel values of these materials before and after torrefaction. The input materials were grape pomace samples from the varieties Riesling (Vitis vinifera Welschriesling) and Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera Cabernet Sauvignon) from the South Moravia region and stalks from the variety Welschriesling. The torrefaction process was performed using a LECO TGA 701 thermogravimetric analyzer under nitrogen atmosphere at set temperatures of 225 degrees C, 250 degrees C, and 275 degrees C. The residence time was 30 min. Elemental analysis, calorific value, and gross calorific value were determined for all samples. The analyses show a positive effect of torrefaction on fuel properties in the samples. Bet

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20704 - Energy and fuels

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Materials

  • ISSN

    1996-1944

  • e-ISSN

    1996-1944

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    1-12

  • Kód UT WoS článku

    000638718500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85103853675