Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of Selected Factors on the Milled Surface Quality of Thermally Modified Solid Beech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41320%2F17%3A74831" target="_blank" >RIV/60460709:41320/17:74831 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Selected Factors on the Milled Surface Quality of Thermally Modified Solid Beech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The milling of thermally modified wood is a very broad topic that deserves attention. The acquired knowledge concerning the geometry of the tool and milling process may assist manufacturers in designing new tools and thus improving the efficiency and quality of the process. This article focuses on finding the differences in the roughness of wood surfaces after surface milling of native beech wood (Fagus sylvatica L.) and thermally modified beech wood at 190 degrees C and differing technological conditions, cutting speeds (20, 30, and 40 m/s), feed speeds (4, 8, and 11 m/min), and rake angles of the tool (15 degrees, 20 degrees, and 25 degrees). In comparison with natural wood, thermal treatment had a positive effect on the quality of the wood surface after milling. The results also demonstrated an increased quality of surface finish with a decrease in feed speed and increase in cutting speed.

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Selected Factors on the Milled Surface Quality of Thermally Modified Solid Beech

  • Popis výsledku anglicky

    The milling of thermally modified wood is a very broad topic that deserves attention. The acquired knowledge concerning the geometry of the tool and milling process may assist manufacturers in designing new tools and thus improving the efficiency and quality of the process. This article focuses on finding the differences in the roughness of wood surfaces after surface milling of native beech wood (Fagus sylvatica L.) and thermally modified beech wood at 190 degrees C and differing technological conditions, cutting speeds (20, 30, and 40 m/s), feed speeds (4, 8, and 11 m/min), and rake angles of the tool (15 degrees, 20 degrees, and 25 degrees). In comparison with natural wood, thermal treatment had a positive effect on the quality of the wood surface after milling. The results also demonstrated an increased quality of surface finish with a decrease in feed speed and increase in cutting speed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20502 - Paper and wood

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    BioResources

  • ISSN

    1930-2126

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    1479-1490

  • Kód UT WoS článku

    000397065200108

  • EID výsledku v databázi Scopus