Surface quality of milled birch wood after thermal treatment at various temperatures
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41320%2F15%3A67648" target="_blank" >RIV/60460709:41320/15:67648 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.15376/biores.10.4.6512-6521" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15376/biores.10.4.6512-6521</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15376/biores.10.4.6512-6521" target="_blank" >10.15376/biores.10.4.6512-6521</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Surface quality of milled birch wood after thermal treatment at various temperatures
Popis výsledku v původním jazyce
The surface quality of thermally modified birch wood was examined after plane milling. The surface quality was assessed based on the arithmetic mean deviation of the assessed profile Ra. Plane milling was carried out at various cutting speeds of 20, 40,and 60 m/s and feed speeds 4, 8, and 11 m/min. Based on the results, it was concluded that thermal treatment reduced the surface roughness of milled birch wood, but the decrease was not statistically significant. The cutting speed and feed had the greatest impact on all monitored factors. Increases in cutting speed reduced the average roughness, while increases in feed speed had the opposite effect. The highest roughness was achieved after plane milling with a feed speed of 11 m/min.
Název v anglickém jazyce
Surface quality of milled birch wood after thermal treatment at various temperatures
Popis výsledku anglicky
The surface quality of thermally modified birch wood was examined after plane milling. The surface quality was assessed based on the arithmetic mean deviation of the assessed profile Ra. Plane milling was carried out at various cutting speeds of 20, 40,and 60 m/s and feed speeds 4, 8, and 11 m/min. Based on the results, it was concluded that thermal treatment reduced the surface roughness of milled birch wood, but the decrease was not statistically significant. The cutting speed and feed had the greatest impact on all monitored factors. Increases in cutting speed reduced the average roughness, while increases in feed speed had the opposite effect. The highest roughness was achieved after plane milling with a feed speed of 11 m/min.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
BioResources
ISSN
1930-2126
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
6512-6521
Kód UT WoS článku
000366990800018
EID výsledku v databázi Scopus
—