Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of selected parameters on the surface waviness in plane milling of thermally modified birch wood

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41320%2F15%3A67897" target="_blank" >RIV/60460709:41320/15:67897 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.15376/biores.10.4.7618-7626" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15376/biores.10.4.7618-7626</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15376/biores.10.4.7618-7626" target="_blank" >10.15376/biores.10.4.7618-7626</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of selected parameters on the surface waviness in plane milling of thermally modified birch wood

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This article focuses on the plane milling of thermally modified birch wood while taking into account technological parameters that have substantial effects on the processed wood surface?s average waviness profile deviation (Wa). The milling process was affected by the cutting speed, which varied from 20 to 60 m/s, with a feed rate of 4, 8, and 11 m/min. The results obtained on the set of thermally modified test specimens, were compared with the results obtained on test specimens without heat treatment.The surface finish was measured using various milling parameters. The material removal was 1 mm per pass. The results indicate that the thermal processing of wood did not significantly influence the arithmetic average deviation of the roughness profile (Ra). Cutting speed and feed rate had the most significant effects among the monitored factors. The lowest arithmetic average deviation of the roughness profile (Ra) was determined at a feed rate of 4 m/min and cutting speed of 40 m/s. An

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of selected parameters on the surface waviness in plane milling of thermally modified birch wood

  • Popis výsledku anglicky

    This article focuses on the plane milling of thermally modified birch wood while taking into account technological parameters that have substantial effects on the processed wood surface?s average waviness profile deviation (Wa). The milling process was affected by the cutting speed, which varied from 20 to 60 m/s, with a feed rate of 4, 8, and 11 m/min. The results obtained on the set of thermally modified test specimens, were compared with the results obtained on test specimens without heat treatment.The surface finish was measured using various milling parameters. The material removal was 1 mm per pass. The results indicate that the thermal processing of wood did not significantly influence the arithmetic average deviation of the roughness profile (Ra). Cutting speed and feed rate had the most significant effects among the monitored factors. The lowest arithmetic average deviation of the roughness profile (Ra) was determined at a feed rate of 4 m/min and cutting speed of 40 m/s. An

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    BioResources

  • ISSN

    1930-2126

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    7618-7626

  • Kód UT WoS článku

    000366990800103

  • EID výsledku v databázi Scopus