Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Food safety knowledge, attitudes, and practices of food vendors participating in Nigeria's school feeding program

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F24%3A101187" target="_blank" >RIV/60460709:41340/24:101187 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link.springer.com/article/10.1007/s00003-023-01476-3" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1007/s00003-023-01476-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00003-023-01476-3" target="_blank" >10.1007/s00003-023-01476-3</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Food safety knowledge, attitudes, and practices of food vendors participating in Nigeria's school feeding program

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study aimed to measure the food safety knowledge, attitude, and practices among food vendors engaged in Nigeria's ongoing Home-grown School Feeding Program. A cross-sectional survey was conducted in face-to-face interviews with 240 food vendors from 3 states in northeast Nigeria involved in the school feeding program using a structured questionnaire. Multiple linear regression results revealed that increased education and access to information through radio, television, and food inspection institutions increased food safety knowledge. Food safety attitudes score increased with more years of vending experience and accessing food safety information via radio, food inspection institutions, and the Internet. An increase in household size and food safety information from friends and colleagues negatively affected food safety attitude scores. As a result, we emphasize the need for dissemination of improved food safety information via radio, television and food safety inspection institutes. Food vendors in the SFP should be selected after passing a food safety training and gaining food handling experience. Higher education should be a priority criterion in the hiring process.

  • Název v anglickém jazyce

    Food safety knowledge, attitudes, and practices of food vendors participating in Nigeria's school feeding program

  • Popis výsledku anglicky

    This study aimed to measure the food safety knowledge, attitude, and practices among food vendors engaged in Nigeria's ongoing Home-grown School Feeding Program. A cross-sectional survey was conducted in face-to-face interviews with 240 food vendors from 3 states in northeast Nigeria involved in the school feeding program using a structured questionnaire. Multiple linear regression results revealed that increased education and access to information through radio, television, and food inspection institutions increased food safety knowledge. Food safety attitudes score increased with more years of vending experience and accessing food safety information via radio, food inspection institutions, and the Internet. An increase in household size and food safety information from friends and colleagues negatively affected food safety attitude scores. As a result, we emphasize the need for dissemination of improved food safety information via radio, television and food safety inspection institutes. Food vendors in the SFP should be selected after passing a food safety training and gaining food handling experience. Higher education should be a priority criterion in the hiring process.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal fur Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit-Journal of Consumer Protection and Food Safety

  • ISSN

    1661-5751

  • e-ISSN

    1661-5751

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    199-212

  • Kód UT WoS článku

    001140594600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85182175914