Starch as a pore-forming and body-forming agent in ceramic technology
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F09%3A00021504" target="_blank" >RIV/60461373:22310/09:00021504 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Starch as a pore-forming and body-forming agent in ceramic technology
Popis výsledku v původním jazyce
Wheat and corn starch can be used fotr the preparation of porous alumina ceramics via the SCC (starch consolidation casting) process, resulting in porosities ranging from>20% to approx. 50% (using nominal starch contents of 10-50%, v/v) with open porosity dominating (Closed porosity <6.5%). The character of porosity and the shape of the pores corresponds to the starch granules used, but the pore size is determined by a complex interplay between starch swelling (during the body-forming step) and pore shrinkage (during sintering of the ceramic). Typically, for low starch contents (e.g. nominal starch contents of around 10%, v/v) starch swelling is a singnificant effect, and the pores after sintering are larger than the size of the starch granules. For higher starch contents swelling is constrained (by limited space and/ or water availability), and the matrix shrinkage during sintering overcompensates the swellint effect, so that the final pores in the ceramic can be significantly smaller
Název v anglickém jazyce
Starch as a pore-forming and body-forming agent in ceramic technology
Popis výsledku anglicky
Wheat and corn starch can be used fotr the preparation of porous alumina ceramics via the SCC (starch consolidation casting) process, resulting in porosities ranging from>20% to approx. 50% (using nominal starch contents of 10-50%, v/v) with open porosity dominating (Closed porosity <6.5%). The character of porosity and the shape of the pores corresponds to the starch granules used, but the pore size is determined by a complex interplay between starch swelling (during the body-forming step) and pore shrinkage (during sintering of the ceramic). Typically, for low starch contents (e.g. nominal starch contents of around 10%, v/v) starch swelling is a singnificant effect, and the pores after sintering are larger than the size of the starch granules. For higher starch contents swelling is constrained (by limited space and/ or water availability), and the matrix shrinkage during sintering overcompensates the swellint effect, so that the final pores in the ceramic can be significantly smaller
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JH - Keramika, žáruvzdorné materiály a skla
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Starch/Stärke
ISSN
0038-9056
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000270439500002
EID výsledku v databázi Scopus
—