Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Yeast beta(1-3),(1-6)-D-glucan films: preparation and characterization of some structural and physical properties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F12%3A43893067" target="_blank" >RIV/60461373:22310/12:43893067 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41310/12:54442 RIV/60461373:22330/12:43893067

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2011.11.031" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2011.11.031</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2011.11.031" target="_blank" >10.1016/j.carbpol.2011.11.031</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Yeast beta(1-3),(1-6)-D-glucan films: preparation and characterization of some structural and physical properties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cell wall polysaccharide suspensions (mainly beta-glucan) was isolated from baker's yeasts (Saccharomyces cerevisiae) and used for the preparation of films. Glycerol was added as a plasticizer. Purity and composition of the films were tested by elementalanalysis, enzymatic assay of alpha- and beta-glucans, monosaccharide composition analysis (total hydrolysis, HPAEC) and vibration spectroscopy (FTIR, FT Raman). Surface properties and the degree and type of crystallinity, together with ageing effects, were estimated by scanning electron microscopy (SEM), atomic force microscopy (AFM) and X-ray diffraction (XRD). Mechanical and thermal properties were characterized by tensile tests and difference scanning calorimetry (DSC), respectively. The prepared films were water insoluble, compact, non-porous, exhibit no pronounced crystallinity and consist of granular-like and fibre microstructures, which could be assigned as cell wall residues and released polysaccharide macromolecules. Certain s

  • Název v anglickém jazyce

    Yeast beta(1-3),(1-6)-D-glucan films: preparation and characterization of some structural and physical properties

  • Popis výsledku anglicky

    Cell wall polysaccharide suspensions (mainly beta-glucan) was isolated from baker's yeasts (Saccharomyces cerevisiae) and used for the preparation of films. Glycerol was added as a plasticizer. Purity and composition of the films were tested by elementalanalysis, enzymatic assay of alpha- and beta-glucans, monosaccharide composition analysis (total hydrolysis, HPAEC) and vibration spectroscopy (FTIR, FT Raman). Surface properties and the degree and type of crystallinity, together with ageing effects, were estimated by scanning electron microscopy (SEM), atomic force microscopy (AFM) and X-ray diffraction (XRD). Mechanical and thermal properties were characterized by tensile tests and difference scanning calorimetry (DSC), respectively. The prepared films were water insoluble, compact, non-porous, exhibit no pronounced crystallinity and consist of granular-like and fibre microstructures, which could be assigned as cell wall residues and released polysaccharide macromolecules. Certain s

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F09%2F1133" target="_blank" >GA525/09/1133: Vlastnosti fungálních polysacharidových materiálů s fyziologickými účinky</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Carbohydrate Polymers

  • ISSN

    0144-8617

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    87

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    "2496?2504"

  • Kód UT WoS článku

    000299969800018

  • EID výsledku v databázi Scopus