Validace NIR spektroskopické metody pro analýzu přírodních sýrů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F01%3A00004318" target="_blank" >RIV/60461373:22330/01:00004318 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Validace NIR spektroskopické metody pro analýzu přírodních sýrů.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit možnost stanovení sušiny, tuku a celk. dusíku NIR spektroskopií. NIR spektra byla měřena vláknovou optikou, pro kalibraci byla použita metoda PLS. Kalibrace byla validována 10 nezávislými vzorky.
Název v anglickém jazyce
Validation of NIR spectroscopic method for cheese analysis.
Popis výsledku anglicky
The purpuse of this study was to see the possibility of determining the dry matter (DM), the fat (F) and the total nitrogen (N) by NIR spectroscopy. NIR spectra were recorded using the fiber optic probe.The calibration was performed using the PLS method.The following statistical values (correlation coefficient R and standard error of calibration SEC) were obtained: 0,989 and 0,584 % for DM, 0,989 and 0,759 % for F, 0,964 and 0,077 % for N. The calibration was validated by 10 unknown cheese samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2001 - Výsledky přehlídek a sborník semináře Mléko a sýry 2001
ISBN
80-86238-12-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
123-128
Název nakladatele
Česká společnost chemická (ČSCH), VŠCHT Praha a ČZU Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
25. 1. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—