Sledování intramuskulárního tuku u skotu. Hodnocení jakosti jatečně upravených těl
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F02%3A00007305" target="_blank" >RIV/60461373:22330/02:00007305 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování intramuskulárního tuku u skotu. Hodnocení jakosti jatečně upravených těl
Popis výsledku v původním jazyce
Složení vybraných částí hovězího masa bylo určováno v souvislosti s hledáním nových metod pro klasifikaci jatečně upravených těl skotu. Zvláštní pozornost byla věnována výskytu intramuskulárního tuku, který mimo jiné ovlivňuje křehkost masa. Byly zjišťovány korelace mezi výsledky klasické extrakční metody s vyhodnocením podílu ploch odpovídajících svalové resp. tukové tkáně pomocí videonalýzy. V příčném řezu roštěncem byl zjišťována velikost i tvar svalu musculus longissimus thoracis et lumborum a jehopodíl zde. Sledován byl i vliv pohlaví poražených kusů. Ukazuje se dobrá korelace v obsahu tuku uvnitř svalu a metodou Soxhletovou. Shoda v celém řezu roštěnce je ovlivněna skutečností, že zde i pojivová tkáň vytváří na digitálním obraze bílé plochy, které se však liší obsahem tuku. Byly zkoušeny i způsoby snímání a nasvětlení měřených objektů i možnosti zpřesnění metody pomocí osvětlení ultrafialovým zářením a využití infračervené složky videokamery. Byly zjištěny korelace mezi hmotnost
Název v anglickém jazyce
Monitoring of intramuscular fat of slaughter cattle
Popis výsledku anglicky
Složení vybraných částí hovězího masa bylo určováno v souvislosti s hledáním nových metod pro klasifikaci jatečně upravených těl skotu. Zvláštní pozornost byla věnována výskytu intramuskulárního tuku, který mimo jiné ovlivňuje křehkost masa. Byly zjišťovány korelace mezi výsledky klasické extrakční metody s vyhodnocením podílu ploch odpovídajících svalové resp. tukové tkáně pomocí videonalýzy. V příčném řezu roštěncem byl zjišťována velikost i tvar svalu musculus longissimus thoracis et lumborum a jehopodíl zde. Sledován byl i vliv pohlaví poražených kusů. Ukazuje se dobrá korelace v obsahu tuku uvnitř svalu a metodou Soxhletovou. Shoda v celém řezu roštěnce je ovlivněna skutečností, že zde i pojivová tkáň vytváří na digitálním obraze bílé plochy, které se však liší obsahem tuku. Byly zkoušeny i způsoby snímání a nasvětlení měřených objektů i možnosti zpřesnění metody pomocí osvětlení ultrafialovým zářením a využití infračervené složky videokamery. Byly zjištěny korelace mezi hmotnost
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-5-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
99-102
Název nakladatele
VUPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
27. 5. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—