Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování intramuskulárního tuku u skotu. Hodnocení jakosti jatečně upravených těl

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F02%3A00007305" target="_blank" >RIV/60461373:22330/02:00007305 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování intramuskulárního tuku u skotu. Hodnocení jakosti jatečně upravených těl

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Složení vybraných částí hovězího masa bylo určováno v souvislosti s hledáním nových metod pro klasifikaci jatečně upravených těl skotu. Zvláštní pozornost byla věnována výskytu intramuskulárního tuku, který mimo jiné ovlivňuje křehkost masa. Byly zjišťovány korelace mezi výsledky klasické extrakční metody s vyhodnocením podílu ploch odpovídajících svalové resp. tukové tkáně pomocí videonalýzy. V příčném řezu roštěncem byl zjišťována velikost i tvar svalu musculus longissimus thoracis et lumborum a jehopodíl zde. Sledován byl i vliv pohlaví poražených kusů. Ukazuje se dobrá korelace v obsahu tuku uvnitř svalu a metodou Soxhletovou. Shoda v celém řezu roštěnce je ovlivněna skutečností, že zde i pojivová tkáň vytváří na digitálním obraze bílé plochy, které se však liší obsahem tuku. Byly zkoušeny i způsoby snímání a nasvětlení měřených objektů i možnosti zpřesnění metody pomocí osvětlení ultrafialovým zářením a využití infračervené složky videokamery. Byly zjištěny korelace mezi hmotnost

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of intramuscular fat of slaughter cattle

  • Popis výsledku anglicky

    Složení vybraných částí hovězího masa bylo určováno v souvislosti s hledáním nových metod pro klasifikaci jatečně upravených těl skotu. Zvláštní pozornost byla věnována výskytu intramuskulárního tuku, který mimo jiné ovlivňuje křehkost masa. Byly zjišťovány korelace mezi výsledky klasické extrakční metody s vyhodnocením podílu ploch odpovídajících svalové resp. tukové tkáně pomocí videonalýzy. V příčném řezu roštěncem byl zjišťována velikost i tvar svalu musculus longissimus thoracis et lumborum a jehopodíl zde. Sledován byl i vliv pohlaví poražených kusů. Ukazuje se dobrá korelace v obsahu tuku uvnitř svalu a metodou Soxhletovou. Shoda v celém řezu roštěnce je ovlivněna skutečností, že zde i pojivová tkáň vytváří na digitálním obraze bílé plochy, které se však liší obsahem tuku. Byly zkoušeny i způsoby snímání a nasvětlení měřených objektů i možnosti zpřesnění metody pomocí osvětlení ultrafialovým zářením a využití infračervené složky videokamery. Byly zjištěny korelace mezi hmotnost

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-5-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    99-102

  • Název nakladatele

    VUPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    27. 5. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku