Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení jakosti jatečně upravených těl

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F02%3A00007304" target="_blank" >RIV/60461373:22330/02:00007304 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení jakosti jatečně upravených těl

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Současně s hledáním nových metod pro klasifikaci hovězích jatečně upravených těl byly vyhodnoceny i některé jakostní parametry, které mohou výsledky měření ovlivnit (pH, obsah intramuskulárního tuku, textura), případně s nimi souviset. Vlastnosti masa může významně ovlivňovat posmrtný pokles hodnoty pH (anaerobní glykolýza na kyselinu mléčnou); zejména nedostatečný pokles v případě DFD masa. Na moderní jateční lince byl vyhodnocen vliv pohlaví, způsobu předporážkového ošetření a způsobu zavěšení kusů nauvedené vlastnosti. Uvedené vlastnosti byly sledovány v ušlechtilých částech svaloviny (kýta, roštěná, plec). Hodnota pH masa byla měřena vpichovým pH metrem na konci jateční linky (pH45) a po vychlazení (pH24, pH48). Textura byla měřena střihovou metodou podle Warnera a Bratzlera. Byly ověřeny některé souvislosti výskytu tmavého hovězího masa v masném podniku Naměřené hodnoty pH a textury byly dány do souvislosti se způsobem ustájení a pohlavím. Zvláštní pozornost byla věnována srovnán

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of carcas

  • Popis výsledku anglicky

    Současně s hledáním nových metod pro klasifikaci hovězích jatečně upravených těl byly vyhodnoceny i některé jakostní parametry, které mohou výsledky měření ovlivnit (pH, obsah intramuskulárního tuku, textura), případně s nimi souviset. Vlastnosti masa může významně ovlivňovat posmrtný pokles hodnoty pH (anaerobní glykolýza na kyselinu mléčnou); zejména nedostatečný pokles v případě DFD masa. Na moderní jateční lince byl vyhodnocen vliv pohlaví, způsobu předporážkového ošetření a způsobu zavěšení kusů nauvedené vlastnosti. Uvedené vlastnosti byly sledovány v ušlechtilých částech svaloviny (kýta, roštěná, plec). Hodnota pH masa byla měřena vpichovým pH metrem na konci jateční linky (pH45) a po vychlazení (pH24, pH48). Textura byla měřena střihovou metodou podle Warnera a Bratzlera. Byly ověřeny některé souvislosti výskytu tmavého hovězího masa v masném podniku Naměřené hodnoty pH a textury byly dány do souvislosti se způsobem ustájení a pohlavím. Zvláštní pozornost byla věnována srovnán

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    94-98

  • Název nakladatele

    VUPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    27. 5. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku