Posouzení vaječného podílu v těstovinách - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008366" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008366 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Posouzení vaječného podílu v těstovinách - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Falšování vaječných výrobků představuje klamavé označení bezvaječných výrobků za vaječné nebo použití nižšího podílu vaječné hmoty než je minimální množství, které předepisují jednotlivé komoditní vyhlášky Zákona o potravinách č. 110/1197 Sb. Na základěliterárních odkazů a možností laboratoře byly vytipovány následující markery (charakteristické složky) vaječného podílu: obsah cholesterolu, obsah fosforu, obsah a složení mastných kyselin, obsah lysozymu, barva (tristimulus koeficienty L,a,b). Pro poso uzení variability složení vajec v místních podmínkách byl výše zmíněnými metodami zanalyzován soubor vajec od různých dodavatelů. Zároveň byly analýze podrobeny i další suroviny používané při výrobě sledovaných vaječných výrobků (mouka). Byly provedeny rozbory 15 druhů těstovin. Statistickým zpracováním obsahu jednotlivých markerů byl na základě tabelovaných dat a experimentálně zjištěných hodnot (analýza surovin a 3 řad modelových vzorků) odhadnut vaječný podíl ve výrobcích. Na základě p
Název v anglickém jazyce
Determination of egg content of pasta
Popis výsledku anglicky
The presented project deals with the development and evaluation of analytical methods for determination of egg, egg yolk and egg white content of egg pastas. Due to the high variability of the egg composition and a possible effect of processing to the composition of the product several chemical markers were taken into the consideration: fat, cholesterol, fatty acids and lysozyme concentration. The egg content was estimated according to multiple regression analyses of the calibration set (model samples)and to the data obtained for row materials and described in literature.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
158-161
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr (ČR)
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—