Počítačová analýza obrazu jako nástroj hodnocení kvality cukru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008401" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008401 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Počítačová analýza obrazu jako nástroj hodnocení kvality cukru
Popis výsledku v původním jazyce
Počítačová analýza obrazu je účinným a užitečným nástrojem při měření distribuce velikostí krystalů, dále při kontrole a řízení krystalizace v technických cukerných roztocích a v neposlední řadě i v hodnocení kvality vyrobených krystalů. Krystaly sacharosy mají sice relativně vysokou tvrdost, přesto se může komerčně vyráběný cukr jevit jako křehký v důsledku obsahu inkluzí či jiných vad a během dopravy, manipulace a skladování dochází k rozbití. U vzorků sacharosy se sledovaly jednak změny tvaru krystalů a různé mechanismy poškození po protřepání vzorku po různě dlouhou dobu na třepačce (3, 6, 9 minut) a dále se sledovaly změny v distribuci velikostí krystalů v závislosti na periodě opotřebování. Hodnotil se především parametr zvaný ekvivalentní průměr(EqD). Pro vyhodnocování byl použit systém LUCIA G (Laboratory Universal Computer Image Analysis), který obsahuje programovou jednotku založenou na jazyku C++ a dále díky systému různých objektivů (Navitar), kamery (JVC TK-C1380) osvětlo
Název v anglickém jazyce
Image Analysis for classification of the quality of sugar
Popis výsledku anglicky
Image analysis is an effective and useful instrument for measurement of distribution of size of crystals, further for controle and operating of crystallization in technical sugar solutions and not least for classification of quality produced crystals. The sugar crystals have relative high hardness, nevertheless commercial produced sugar can appear to be breakable due to contain the inclusions or other defects and it happens breakage during the transportation, manipulation and storage. The samples of sugar were observed for changes of shape of crystals and mechanisms of breakage after shaking of the sample at different time (3, 6 , 9 min). The main parameter of evaluation was equivalent diameter (EqD). There was used the systeme LUCIA G (Laboratory Universal Computer Image Analysis) and systeme of objectives (Navitar), cameras (JVC TK-C1380) and lithning with optical fibres (Hund Wetzlar).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 50. konference chemického inženýrství CHISA 2003
ISBN
80-86059-36-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
182
Strana od-do
134
Název nakladatele
Česká společnost chemického a procesního inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní , Šumava
Datum konání akce
20. 10. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—