Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Počítačová analýza obrazu jako nástroj hodnocení kvality cukru

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008401" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008401 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Počítačová analýza obrazu jako nástroj hodnocení kvality cukru

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Počítačová analýza obrazu je účinným a užitečným nástrojem při měření distribuce velikostí krystalů, dále při kontrole a řízení krystalizace v technických cukerných roztocích a v neposlední řadě i v hodnocení kvality vyrobených krystalů. Krystaly sacharosy mají sice relativně vysokou tvrdost, přesto se může komerčně vyráběný cukr jevit jako křehký v důsledku obsahu inkluzí či jiných vad a během dopravy, manipulace a skladování dochází k rozbití. U vzorků sacharosy se sledovaly jednak změny tvaru krystalů a různé mechanismy poškození po protřepání vzorku po různě dlouhou dobu na třepačce (3, 6, 9 minut) a dále se sledovaly změny v distribuci velikostí krystalů v závislosti na periodě opotřebování. Hodnotil se především parametr zvaný ekvivalentní průměr(EqD). Pro vyhodnocování byl použit systém LUCIA G (Laboratory Universal Computer Image Analysis), který obsahuje programovou jednotku založenou na jazyku C++ a dále díky systému různých objektivů (Navitar), kamery (JVC TK-C1380) osvětlo

  • Název v anglickém jazyce

    Image Analysis for classification of the quality of sugar

  • Popis výsledku anglicky

    Image analysis is an effective and useful instrument for measurement of distribution of size of crystals, further for controle and operating of crystallization in technical sugar solutions and not least for classification of quality produced crystals. The sugar crystals have relative high hardness, nevertheless commercial produced sugar can appear to be breakable due to contain the inclusions or other defects and it happens breakage during the transportation, manipulation and storage. The samples of sugar were observed for changes of shape of crystals and mechanisms of breakage after shaking of the sample at different time (3, 6 , 9 min). The main parameter of evaluation was equivalent diameter (EqD). There was used the systeme LUCIA G (Laboratory Universal Computer Image Analysis) and systeme of objectives (Navitar), cameras (JVC TK-C1380) and lithning with optical fibres (Hund Wetzlar).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 50. konference chemického inženýrství CHISA 2003

  • ISBN

    80-86059-36-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    182

  • Strana od-do

    134

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického a procesního inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní , Šumava

  • Datum konání akce

    20. 10. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku