Vliv předporážkového zacházení se skotem na texturu masa - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008429" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008429 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv předporážkového zacházení se skotem na texturu masa - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Předporážkové ustájení skotu a pohlaví zvířat může ovlivnit jakost hovězího masa. Na moderní jateční lince byl vyhodnocen vliv těchto faktorů na texturu masa a průběh pH post mortem. Byl zjištěn nelineární vztah mezi sílou ve střihu a konečnou hodnotou pH (24 hodin post mortem); nejtužší maso bylo v rozmezí pH24 od 6,2 do 6,4. Naproti tomu nebyl nalezen vztah mezi texturou hovězího masa a hodnotou pH 45 minut a 48 hodin post mortem. Způsob ustájení skotu před porážkou měl významný vliv na hodnocenévlastnosti masa. Maso býků ustájených individuálně bylo křehčí (mělo nižší sílu ve střihu) než maso býků ze společného ustájení; nastal zde dostatečný pokles pH vzhledem k dostatečné zásobě glykogenu před porážkou. Textura masa byla ovlivněna také pohl avím zvířat. Maso jalovic a krav bylo mnohem křehčí než maso býků, spíše však s ohledem na vyšší obsah tuku u krav než kvůli průběhu pH po porážce. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl v textuře a pH mezi levou a pravou polovinou hovězích
Název v anglickém jazyce
The influence of pre-slaughter treatment on the texture of beef meat.
Popis výsledku anglicky
The pre-slaughter treatment of cattle and sex of animals can have influence on quality of beef meat. The influence of these factors on the meat texture and development of pH value was analysed. The curvilinear dependance between shear force and ultimatepH value (24 hours post mortem) was found. The pre-slaughter housing of cattle influenced the texture and pH value of meat. It was found, that meat of bulls individually housed was more tender than meat of bulls housed in groups.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
54-58
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—