Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vakuové mikrovlnné sušení semen klíčeného hrachu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008435" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008435 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vakuové mikrovlnné sušení semen klíčeného hrachu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bylo zjištěno, že při mikrovlnném sušení za normálního tlaku je doba sušení 2,4 krát kratší než při vakuovém mikrovlnném sušení. Hodnoty maximálních rychlostí sušení dosahovaly pro mikrovlnné vakuové sušení 0,8 násobku hodnory rychlosti sušení pro mikrovlnné sušení za normálního tlaku. Mikrovlnné sušení za normálního tlaku i za vakua nemá výraznější vliv na obsah celkového škrobu a bílkovin.. Patrný pozitivní vliv byl pozorován na změnách obsahu TIA a alfa-galaktooligosacharidů. Z hlediska zlepšení nutriční hodnoty a stravitelnosti sušených a klíčených semen hrachu je výhodnější delší a šetrnější mikrovlnné sušení probíhající za sníženého tlaku a nižších teplot.

  • Název v anglickém jazyce

    Vacuum microwave drying of seeds of germinated pea

  • Popis výsledku anglicky

    There was established, that microwave drying at normaly pressure has time of drying 2,4 time shorter then one at vacuum microwave drying. The microwave drying at normally pressure or at vacuum has not influence at content of starch and proteins. The positive influence was observed on changes of content of TIA and alpha-galactooligosaccharides. From the point of view improvement of nutritional valule and consumability of dryed and germinated pea is better longer and more considerate microwave drying at reduced pressure and lower temperature.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 50. konference chemického inženýrství CHISA 2003

  • ISBN

    80-86059-36-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    182

  • Strana od-do

    136

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického a procesního inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní , Šumava

  • Datum konání akce

    23. 10. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku