Vakuové mikrovlnné sušení semen klíčeného hrachu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008435" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008435 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vakuové mikrovlnné sušení semen klíčeného hrachu
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo zjištěno, že při mikrovlnném sušení za normálního tlaku je doba sušení 2,4 krát kratší než při vakuovém mikrovlnném sušení. Hodnoty maximálních rychlostí sušení dosahovaly pro mikrovlnné vakuové sušení 0,8 násobku hodnory rychlosti sušení pro mikrovlnné sušení za normálního tlaku. Mikrovlnné sušení za normálního tlaku i za vakua nemá výraznější vliv na obsah celkového škrobu a bílkovin.. Patrný pozitivní vliv byl pozorován na změnách obsahu TIA a alfa-galaktooligosacharidů. Z hlediska zlepšení nutriční hodnoty a stravitelnosti sušených a klíčených semen hrachu je výhodnější delší a šetrnější mikrovlnné sušení probíhající za sníženého tlaku a nižších teplot.
Název v anglickém jazyce
Vacuum microwave drying of seeds of germinated pea
Popis výsledku anglicky
There was established, that microwave drying at normaly pressure has time of drying 2,4 time shorter then one at vacuum microwave drying. The microwave drying at normally pressure or at vacuum has not influence at content of starch and proteins. The positive influence was observed on changes of content of TIA and alpha-galactooligosaccharides. From the point of view improvement of nutritional valule and consumability of dryed and germinated pea is better longer and more considerate microwave drying at reduced pressure and lower temperature.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 50. konference chemického inženýrství CHISA 2003
ISBN
80-86059-36-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
182
Strana od-do
136
Název nakladatele
Česká společnost chemického a procesního inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní , Šumava
Datum konání akce
23. 10. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—