Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Physical and chemical changes during microwave drying of rice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F01%3A00004214" target="_blank" >RIV/60461373:22330/01:00004214 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/02:00013240

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Physical and chemical changes during microwave drying of rice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Microwave drying of soaked rice was studied and compared with the conventional drying process. Soaked rice was treated in microwave oven at different processing microwave energy levels, initial moisture contents and temperatures. The maximum value of drying rate for conventional hot air drying is up to 50 times lower than the rate observed for microwave drying. Amylographic gelatinisation, and pasting characteristics were used for the evaluation of microwave treatment influence on chemical and physicochemical characteristics of rice, parameters such as damaged and total starch content and water sorption capacity at 70 °C. It was found that microwave treatment did not affect the total starch content in rice, but the damaged starch content increased with the absorbed microwave energy and temperature of treatment, chiefly for the moisture content of 30 % and temperature of 100 °C. Amylographic characteristics and water sorption capacity showed minimal changes resulted from microwave dryi

  • Název v anglickém jazyce

    Physical and chemical changes during microwave drying of rice

  • Popis výsledku anglicky

    Microwave drying of soaked rice was studied and compared with the conventional drying process. Soaked rice was treated in microwave oven at different processing microwave energy levels, initial moisture contents and temperatures. The maximum value of drying rate for conventional hot air drying is up to 50 times lower than the rate observed for microwave drying. Amylographic gelatinisation, and pasting characteristics were used for the evaluation of microwave treatment influence on chemical and physicochemical characteristics of rice, parameters such as damaged and total starch content and water sorption capacity at 70 °C. It was found that microwave treatment did not affect the total starch content in rice, but the damaged starch content increased with the absorbed microwave energy and temperature of treatment, chiefly for the moisture content of 30 % and temperature of 100 °C. Amylographic characteristics and water sorption capacity showed minimal changes resulted from microwave dryi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/OK%20325" target="_blank" >OK 325: Mikrovlnný ohřev při výrobě potravin</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemical Papers

  • ISSN

    0366-6352

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    375-382

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus