Changes of starch during microwave treatment of rice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008492" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008492 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/03:00021243
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes of starch during microwave treatment of rice
Popis výsledku v původním jazyce
The properties of rice after microwave irradiation were evaluated by means of amylograph and enzymic determination of the total and the damaged starch. The content of the total starch was not affected by the immediate energy output used for irradiation but that of the damaged starch increased with microwave energy absorbed and the temperature of treatment, mainly at the moisture of 30 % and the tmeperature of 100°C. The results of damaged starch determination are in accordance with the amylographic readigs of changes at maximum viscosity. Amylographic characteristics suggest miminal changes resulting in MW treatmnet of rice at moisture below 23 %.
Název v anglickém jazyce
Changes of starch during microwave treatment of rice
Popis výsledku anglicky
The properties of rice after microwave irradiation were evaluated by means of amylograph and enzymic determination of the total and the damaged starch. The content of the total starch was not affected by the immediate energy output used for irradiation but that of the damaged starch increased with microwave energy absorbed and the temperature of treatment, mainly at the moisture of 30 % and the tmeperature of 100°C. The results of damaged starch determination are in accordance with the amylographic readigs of changes at maximum viscosity. Amylographic characteristics suggest miminal changes resulting in MW treatmnet of rice at moisture below 23 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OK%20325" target="_blank" >OK 325: Mikrovlnný ohřev při výrobě potravin</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
100
Strana od-do
176-184
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—