Efficacy of Decontamination Methods on Minimally Processed Vegetables - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008487" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008487 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Efficacy of Decontamination Methods on Minimally Processed Vegetables - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
To compare efficiency of different decontamination systems, following methods were applied on cut cabbage and carrot: washing in potable water only, disinfection by hydrogen peroxide, chlorine, peroxyacetic acid and high-pressuring by 300, 400 or 500 MPa. Microbiological analysis, ascorbic acid analysis and sensorial evaluation were carried out just after processing and after five-day cold storage. Disinfectants in the washing bath reduced the microbial loads by 2 log maximum, the hydrogen peroxide wasfound less efficient. The five-day storage led to re-growth of microbes, the counts increased about 2 log again. High-pressure treatment reduced significantly the counts, application of 500 MPa led to total microbial inactivation even after two-week storage. Retention of ascorbic acid varied from 50 to 70%, the losses increased within storage.
Název v anglickém jazyce
Efficacy of Decontamination Methods on Minimally Processed Vegetables - sborník
Popis výsledku anglicky
To compare efficiency of different decontamination systems, following methods were applied on cut cabbage and carrot: washing in potable water only, disinfection by hydrogen peroxide, chlorine, peroxyacetic acid and high-pressuring by 300, 400 or 500 MPa. Microbiological analysis, ascorbic acid analysis and sensorial evaluation were carried out just after processing and after five-day cold storage. Disinfectants in the washing bath reduced the microbial loads by 2 log maximum, the hydrogen peroxide wasfound less efficient. The five-day storage led to re-growth of microbes, the counts increased about 2 log again. High-pressure treatment reduced significantly the counts, application of 500 MPa led to total microbial inactivation even after two-week storage. Retention of ascorbic acid varied from 50 to 70%, the losses increased within storage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta Horticulturae: Proceedings of the 8 International Controlled Atmosphere Research Conference
ISBN
0567-7572 / 90
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
599-603
Název nakladatele
ISHS
Místo vydání
Belgie
Místo konání akce
Belgie
Datum konání akce
1. 1. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—