Influence of the slaughterhouse treatment on the quality of beef carcasses
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008494" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008494 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of the slaughterhouse treatment on the quality of beef carcasses
Popis výsledku v původním jazyce
Together with the search for a new methods of beef carcass classification using bioelectrical impedance (BIA) /Bohuslávek et al. 2002a/ some quality aspects that could influence the results or bear on them (pH value, texture, colour) were examined. The influence of different suspension of carcasses, sex and pre-slaughter housing on the quality aspects was studied in selected muscle parts (leg, loin, shoulder). The pH value was measured at the end of slaughter line (pH0) and after cooling (pH24, pH48). The measured shear force (Warner-Bratzler) and colour (spectrophotometer Minolta) were related to pH values. How expected the colour (lightness) was indirectly dependent on pH24 (L* = 113.68 exp[0.2163 pH24]. The most important fact is that the differences between pH value in left (pH0=6.63) and high (pH0=6.67) halves of carcasses (MLLT) were not statistically significant alike the differences in texture of muscles in both halves of carcasses. Thus the suspension mode has not significant
Název v anglickém jazyce
Influence of the slaughterhouse treatment on the quality of beef carcasses
Popis výsledku anglicky
Together with the search for a new methods of beef carcass classification using bioelectrical impedance (BIA) /Bohuslávek et al. 2002a/ some quality aspects that could influence the results or bear on them (pH value, texture, colour) were examined. The influence of different suspension of carcasses, sex and pre-slaughter housing on the quality aspects was studied in selected muscle parts (leg, loin, shoulder). The pH value was measured at the end of slaughter line (pH0) and after cooling (pH24, pH48). The measured shear force (Warner-Bratzler) and colour (spectrophotometer Minolta) were related to pH values. How expected the colour (lightness) was indirectly dependent on pH24 (L* = 113.68 exp[0.2163 pH24]. The most important fact is that the differences between pH value in left (pH0=6.63) and high (pH0=6.67) halves of carcasses (MLLT) were not statistically significant alike the differences in texture of muscles in both halves of carcasses. Thus the suspension mode has not significant
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
371-379
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—