Vyhodnocení technologické kvality a barvy masa býků českého strakatého plemene skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43911820" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43911820 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vyhodnocení technologické kvality a barvy masa býků českého strakatého plemene skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit technologickou kvalitu a barvu masa býků českého strakatého plemene. Do pokusu bylo vybráno 136 býků. Vybrané ukazatele technologické kvality (vaznost vody, hodnota pH, plocha Musculus longissimus thoracis (MLT) a síla vlákna) a parametry barvy masa byly sledovány v závislosti na porážkovém věku, hmotnosti jatečně upraveného těla a hladině netto přírůstku. Plocha MLT, síla svalových vláken, obsah pigmentů a podíl červeného spektra signifikantně (p < 0,01) vzrůstal v závislosti na porážkovém věku, hmotnosti JUT a hladině netto přírůstku. Hodnota pH48 se signifikantně (p < 0,01) snižovala v závislosti na porážkovém věku a hmotnosti JUT. Vaznost, parametr světlosti L* a podíl žlutého spektra b* nebyly ovlivněny zvolenými faktory.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of beef technological quality and colour of Czech fleckvieh bulls
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate technological quality and colour of beef of Czech Fleckvieh bulls. Totally 136 bulls were included in the experiment. The water holding capacity, pH value, area of Musculus longissimus thoracis (MLT), muscle fibre diameter and meat colour characteristics were evaluated according to age at slaughter, carcass weight and average daily gain. The area of MLT, muscle fibre diameter, pigment content and redness increased significantly (p < 0.01) depending on age, carcass weight and average daily gain. Value pH decreased significantly (p < 0.01) depending on age and carcass weight. The water holding capacity, lightness and yellowness were not influenced by these factors.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
38-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—