Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vyhodnocení technologické kvality a barvy masa býků českého strakatého plemene skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43911820" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43911820 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vyhodnocení technologické kvality a barvy masa býků českého strakatého plemene skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit technologickou kvalitu a barvu masa býků českého strakatého plemene. Do pokusu bylo vybráno 136 býků. Vybrané ukazatele technologické kvality (vaznost vody, hodnota pH, plocha Musculus longissimus thoracis (MLT) a síla vlákna) a parametry barvy masa byly sledovány v závislosti na porážkovém věku, hmotnosti jatečně upraveného těla a hladině netto přírůstku. Plocha MLT, síla svalových vláken, obsah pigmentů a podíl červeného spektra signifikantně (p &lt; 0,01) vzrůstal v závislosti na porážkovém věku, hmotnosti JUT a hladině netto přírůstku. Hodnota pH48 se signifikantně (p &lt; 0,01) snižovala v závislosti na porážkovém věku a hmotnosti JUT. Vaznost, parametr světlosti L* a podíl žlutého spektra b* nebyly ovlivněny zvolenými faktory.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of beef technological quality and colour of Czech fleckvieh bulls

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate technological quality and colour of beef of Czech Fleckvieh bulls. Totally 136 bulls were included in the experiment. The water holding capacity, pH value, area of Musculus longissimus thoracis (MLT), muscle fibre diameter and meat colour characteristics were evaluated according to age at slaughter, carcass weight and average daily gain. The area of MLT, muscle fibre diameter, pigment content and redness increased significantly (p &lt; 0.01) depending on age, carcass weight and average daily gain. Value pH decreased significantly (p &lt; 0.01) depending on age and carcass weight. The water holding capacity, lightness and yellowness were not influenced by these factors.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    38-41

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus