Vliv jatečné hodnoty na barvu hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909413" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909413 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv jatečné hodnoty na barvu hovězího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo vyhodnotit vliv ukazatelů jatečné hodnoty býků Českého strakatého plemene na barvu hovězího masa. Do experimentu bylo zařazeno 121 býků. Barva masa (obsah svalového pigmentu a hodnoty CIELab systému) byla hodnocena ve vztahu k porážkovému věku a hmotnosti býků, průměrnému dennímu přírůstku a klasifikaci v systému SEUREOP. V případě porážkového věku a hmotnosti býků byl prokázán jejich vysoce signifikantní (p < 0,01) vliv na obsah svalových pigmentů. Nejvyšší obsah svalového barviva (4,42 mg.g-1) byl prokázán v mase býků poražených v nejvyšší hmotnostní kategorii (701 - 890 kg) a v mase pocházejícího od nejstarších zvířat (4,52 mg.g-1).
Název v anglickém jazyce
The Effect of Carcass Value on Colour Beef
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of carcass value on colour beef bulls Czech Fleckvieh. Totally 121 bulls were included in the experiment. The selected parameters (content muscle pigments and the values in CIELab system) were evaluated according to age at slaughter, slaughter weight, average daily gain and the classification in the SEUROP system. The slaughter weight and age at slaughter had highly statistically significant (p < 0.01) influence on the content of pigments in muscle. The highest contents of muscle pigments were found in bulls groups with the highest slaughter weight (4.42 mg.g-1) and the oldest age at slaughter (4.52 mg.g-1).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Animal Breeding 2016
ISBN
978-80-7509-393-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
16-21
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 2. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—