Kvalita hovězího masa býků českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00143807" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00143807 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita hovězího masa býků českého strakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnotit kvalitu hovězího masa býků českého strakatého skotu poraženého v hmotnostním rozpětí 500-580 kg, respektive 600 -- 730 kg. Prodloužení výkrmu býků do vyšší porážkové hmotnosti je výhodnější z pohledu klasifikace zmasilosti jatečně upravených těl v systému SEUROP. Statisticky průkazné diference (P<0,01) byly prokázány v obsahu sušiny hovězího masa (26,38 -- 27,48 %), v obsahu intramuskulárního tuku (2,33 -- 3,06 %), a s tím související energetické hodnoty hovězího masa (2,839 MJ versus 6,238 MJ.kg-1). Také u plochy MLT a diametru svalových vláken byly významné (P<0,05) rozdíly mezi hmotnostními skupinami býků. Obsah celkového proteinu, vaznost vody a barva hovězího masa nebyla průkazně ovlivněna prodloužením výkrmu do vyšší porážkové hmotnosti, kdy výkrm býků byl realizován intenzivnější formou výživy tak, aby nedocházelo k výraznému zvyšování věku zvířat v době porážky.
Název v anglickém jazyce
The beef quality of the Czech fleckvieh bulls
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the beef quality of the Czech Fleckvieh bulls. The animals were slaughtered at the different weight 500 - 580 kg and 600 -- 730 kg, but the age of animals was similar (535 and 585 days). The significant differences (P<0.01) were established at the dry matter content in beef (26.28, resp. 27.48 %), at the intramuscular fat content (2.33 and 3.06 %) together with the related energy value (2.839 MJ versus 6.238 MJ.kg-1). Also the area of MLT and the muscle fibre diameter demonstrated the significant differences (P<0.05) between the groups of bulls. The total protein content, the water retention and the beef colour (were evaluated through the remission and pigment content) were not influenced significantly by the different slaughter weight.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08037" target="_blank" >2B08037: Biotechnologické metody pro inovace hodnocení zpracovatelské a spotřebitelské kvality hovězího masa jako potravinového zdroje živočišných proteinů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta fytotechnica et zootechnica, mimoriadné číslo
ISSN
1335-258X
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—