The changes of fatty acids composition in beef of charolaise bulls slaughtered at different weight
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00179248" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00179248 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The changes of fatty acids composition in beef of charolaise bulls slaughtered at different weight
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to evaluate a slaughter weight influence (500--580; 581--640; 641--700 kg) of Charolaise bulls on intramuscular fat content and fatty acid profile in musculus longissimus thoracis (MLT). The beef samples from 144 bulls were usedto be evaluated. Statistically evidential (P < 0.05) differences in the intramuscular fat proportions (1.14 < 1.54 < 1.76%) in MLT samples were proved at all the weight categories of bulls. The highest average proportional ratio was determined in palmitic acid (C16:0), that ranged from 23.75% in bulls at 500--580 kg weight category to 24.79 % at 641--700 kg weight group. The lowest ratio of MUFA was in eicosapentaeonic acid (C20:1), its content ranged from 0.36% in the third weight group to 0.53% in 500--580 kg weight group. The highest MUFA ratio was in oleic acid (C18:1) at amount of 39.64% with difference +- 2.932%. The oleic acid ratio in beef rose up linearly according to the higher slaughtering weight (P < 0.01). Positive relation
Název v anglickém jazyce
The changes of fatty acids composition in beef of charolaise bulls slaughtered at different weight
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate a slaughter weight influence (500--580; 581--640; 641--700 kg) of Charolaise bulls on intramuscular fat content and fatty acid profile in musculus longissimus thoracis (MLT). The beef samples from 144 bulls were usedto be evaluated. Statistically evidential (P < 0.05) differences in the intramuscular fat proportions (1.14 < 1.54 < 1.76%) in MLT samples were proved at all the weight categories of bulls. The highest average proportional ratio was determined in palmitic acid (C16:0), that ranged from 23.75% in bulls at 500--580 kg weight category to 24.79 % at 641--700 kg weight group. The lowest ratio of MUFA was in eicosapentaeonic acid (C20:1), its content ranged from 0.36% in the third weight group to 0.53% in 500--580 kg weight group. The highest MUFA ratio was in oleic acid (C18:1) at amount of 39.64% with difference +- 2.932%. The oleic acid ratio in beef rose up linearly according to the higher slaughtering weight (P < 0.01). Positive relation
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
135-140
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—