Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The changes of fatty acids composition in beef of charolaise bulls slaughtered at different weight

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00179248" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00179248 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The changes of fatty acids composition in beef of charolaise bulls slaughtered at different weight

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to evaluate a slaughter weight influence (500--580; 581--640; 641--700 kg) of Charolaise bulls on intramuscular fat content and fatty acid profile in musculus longissimus thoracis (MLT). The beef samples from 144 bulls were usedto be evaluated. Statistically evidential (P < 0.05) differences in the intramuscular fat proportions (1.14 < 1.54 < 1.76%) in MLT samples were proved at all the weight categories of bulls. The highest average proportional ratio was determined in palmitic acid (C16:0), that ranged from 23.75% in bulls at 500--580 kg weight category to 24.79 % at 641--700 kg weight group. The lowest ratio of MUFA was in eicosapentaeonic acid (C20:1), its content ranged from 0.36% in the third weight group to 0.53% in 500--580 kg weight group. The highest MUFA ratio was in oleic acid (C18:1) at amount of 39.64% with difference +- 2.932%. The oleic acid ratio in beef rose up linearly according to the higher slaughtering weight (P < 0.01). Positive relation

  • Název v anglickém jazyce

    The changes of fatty acids composition in beef of charolaise bulls slaughtered at different weight

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to evaluate a slaughter weight influence (500--580; 581--640; 641--700 kg) of Charolaise bulls on intramuscular fat content and fatty acid profile in musculus longissimus thoracis (MLT). The beef samples from 144 bulls were usedto be evaluated. Statistically evidential (P < 0.05) differences in the intramuscular fat proportions (1.14 < 1.54 < 1.76%) in MLT samples were proved at all the weight categories of bulls. The highest average proportional ratio was determined in palmitic acid (C16:0), that ranged from 23.75% in bulls at 500--580 kg weight category to 24.79 % at 641--700 kg weight group. The lowest ratio of MUFA was in eicosapentaeonic acid (C20:1), its content ranged from 0.36% in the third weight group to 0.53% in 500--580 kg weight group. The highest MUFA ratio was in oleic acid (C18:1) at amount of 39.64% with difference +- 2.932%. The oleic acid ratio in beef rose up linearly according to the higher slaughtering weight (P < 0.01). Positive relation

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    135-140

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus