Vliv porážkové hmotnosti jatečných býků českého strakatého skotu na vybrané ukazatele masné užitkovosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909424" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909424 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv porážkové hmotnosti jatečných býků českého strakatého skotu na vybrané ukazatele masné užitkovosti
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit vliv porážkové hmotnosti jatečných býků českého strakatého plemene skotu na vybrané ukazatele masné užitkovosti (hmotnost jatečně upraveného těla, úroveň zmasilosti, stupeň protučnění, průměrný denní přírůstek, věk v době porážky a zařazení do třídy SEUROP). Pokus probíhal v podniku ZVOZD "Horácko", družstvo v Opatově na Moravě, kde byli býci Českého strakatého skotu ustájení ve volném kotcovém ustájení. Do pokusu bylo zařazeno 266 býků sledovaných v období od roku 2012 do roku 2015. Sledovaní býci byli rozdělení do 6 skupin dle porážkové hmotnosti. Vyhodnocením pokusu byl zjištěn statisticky vysoce (p<0,01) průkazný pozitivní vliv porážkové hmotnosti jatečných býků na hmotnost jatečně upraveného těla a na úroveň zmasilosti (zařazení do třídy zmasilosti "U"), přičemž množství depotního tuku se nezvyšovalo (všechna jatečná těla byla zařazena do 2. třídy protučnělosti).
Název v anglickém jazyce
The Effect of Slaughter Weight of Czech Fleckvieh Bulls on Meat Efficiency Indicators
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of slaughter weight of Czech Fleckvieh bulls on selected ratio meat efficiency (weight of carcasses, conformation, fatness, daily gain, age of slaughtered and classification on seurop system). The experiment was carried in farm ZVOD Horacko. For experiment were choose 266 bulls housing in farm from the year 2012 to 2015. Bulls were distribution to 6. groups (1. group: < = 600 kg (n = 21); 2. group: 600.1 - 650 kg (n = 38); 3. group: 650.1 - 700 kg (n = 54); 4. group: 700.1 - 750 kg (n = 67); 5. group: 750.1 - 800 kg (n = 50); 6. group: > = 800.1 kg (n = 36) according to slaughter weight. Was found the highest significantly (p < 0.01) positive effect of bulls slaughter weight on weight of carcasses, body conformation (class "U"), the amount of fat depot remained the same (class "2").
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Animal Breeding 2016
ISBN
978-80-7509-393-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
89-94
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 2. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—