Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The bulls carcass quality on seurop system

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908148" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908148 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The bulls carcass quality on seurop system

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to evaluate the effects of the slaughter age at bulls, the carcass weight and the level of the daily net gain on the carcass classification according to the SEUROP system. The carcass classification for the statistical analysis was carried out according to the following system: the classes of meatiness (S=1, E=2, U=3, R=4, O=5, P=6); the classes of fattiness (1=1, 2=2, 3=3, 4=4, 5=5). All the studied bulls (n = 485) were slaughtered and evaluated in a slaughterhouse by a classifier. The age at the slaughter and the daily net gain had a highly significant (P < 0.01) effect on meatiness. The best meatiness was found at the bulls slaughtered at the age from 751 to 820 days and from 651 to750 days (2.53 and 2.35). On the other hand the worst meatiness (3.11) was found at the bulls slaughtered at the age from 450 to 550 days. The best meatiness (class E) was found within the bulls with daily net gain from 641 to 720 g. On the contrary the worst meatiness was fond at the bulls with the top daily net gain 480 g. The carcass weight had a highly significant (P < 0.01) effect on fattiness. The lowest fattiness (2.05) was found at carcasses with the maximum weight 31kg but on the other hand the highest fattiness (2.48) was found at the carcasses with the weights from 351 to 400 kg.

  • Název v anglickém jazyce

    The bulls carcass quality on seurop system

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the effects of the slaughter age at bulls, the carcass weight and the level of the daily net gain on the carcass classification according to the SEUROP system. The carcass classification for the statistical analysis was carried out according to the following system: the classes of meatiness (S=1, E=2, U=3, R=4, O=5, P=6); the classes of fattiness (1=1, 2=2, 3=3, 4=4, 5=5). All the studied bulls (n = 485) were slaughtered and evaluated in a slaughterhouse by a classifier. The age at the slaughter and the daily net gain had a highly significant (P < 0.01) effect on meatiness. The best meatiness was found at the bulls slaughtered at the age from 751 to 820 days and from 651 to750 days (2.53 and 2.35). On the other hand the worst meatiness (3.11) was found at the bulls slaughtered at the age from 450 to 550 days. The best meatiness (class E) was found within the bulls with daily net gain from 641 to 720 g. On the contrary the worst meatiness was fond at the bulls with the top daily net gain 480 g. The carcass weight had a highly significant (P < 0.01) effect on fattiness. The lowest fattiness (2.05) was found at carcasses with the maximum weight 31kg but on the other hand the highest fattiness (2.48) was found at the carcasses with the weights from 351 to 400 kg.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Animal breeding 2015

  • ISBN

    978-80-7509-180-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    12-17

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    21. 1. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku