Dekontaminace povrchu vepřových jatečně upravených těl - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008497" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008497 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dekontaminace povrchu vepřových jatečně upravených těl - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Povrch jatečně upravených těl prasat byl dekontaminován v provozních podmínkách na konci jateční linky působením páry a kyseliny mléčné. Byly sledovány změny mikrobních četností (celková četnost mesofilních a celková četnost psychrofilních mikroorganismů) po ošetření a následný mikrobní nárůst v průběhu chladírenského skladování. Ošetření parou vedlo k okamžitému snížení mikrobních četností na povrchu zhruba o jeden řád a postřik kyselinou mléčnou vedl k dalšímu snížení. Tento nárůst byl výrazně bržděndekontaminačním zákrokem, takže u ošetřených vzorků k nárůstu téměř nedocházelo. V důsledku toho se v průběhu skladování rozdíl mezi povrchovou kontaminací kontrolních i dekontaminovaných vzorků výrazně zvyšoval, takže na konci sledování činil téměř 3řády. Byla hodnocena také barva povrchu, a to reflekční spektrofotometrií a pomocí analýzy obrazu. Dekontaminační zákroky způsobily mírný pokles podílu červené r (v systému RGB) a souřadnice pro červenou barvu a* i při spektrofotometrickém m
Název v anglickém jazyce
Surface decontamination of pork carcasses.
Popis výsledku anglicky
Surface of pork carcasses was decontamined by steam or lactic acid at the end of slaughter line. Treatment by steam made for one log reduction of surface contamination and lactic acid had pronounced effect. The colour of meat surface was determined by the reflectance spectrophotometry and video image analysis. The decontamination treatments influenced the value of lightness of meat (L*) measured by video image analysis and reflectance spectrophotometry (the value of lightness increased).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
83-86
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—