Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dekontaminace povrchu vepřových jatečně upravených těl - sborník

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008497" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008497 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dekontaminace povrchu vepřových jatečně upravených těl - sborník

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Povrch jatečně upravených těl prasat byl dekontaminován v provozních podmínkách na konci jateční linky působením páry a kyseliny mléčné. Byly sledovány změny mikrobních četností (celková četnost mesofilních a celková četnost psychrofilních mikroorganismů) po ošetření a následný mikrobní nárůst v průběhu chladírenského skladování. Ošetření parou vedlo k okamžitému snížení mikrobních četností na povrchu zhruba o jeden řád a postřik kyselinou mléčnou vedl k dalšímu snížení. Tento nárůst byl výrazně bržděndekontaminačním zákrokem, takže u ošetřených vzorků k nárůstu téměř nedocházelo. V důsledku toho se v průběhu skladování rozdíl mezi povrchovou kontaminací kontrolních i dekontaminovaných vzorků výrazně zvyšoval, takže na konci sledování činil téměř 3řády. Byla hodnocena také barva povrchu, a to reflekční spektrofotometrií a pomocí analýzy obrazu. Dekontaminační zákroky způsobily mírný pokles podílu červené r (v systému RGB) a souřadnice pro červenou barvu a* i při spektrofotometrickém m

  • Název v anglickém jazyce

    Surface decontamination of pork carcasses.

  • Popis výsledku anglicky

    Surface of pork carcasses was decontamined by steam or lactic acid at the end of slaughter line. Treatment by steam made for one log reduction of surface contamination and lactic acid had pronounced effect. The colour of meat surface was determined by the reflectance spectrophotometry and video image analysis. The decontamination treatments influenced the value of lightness of meat (L*) measured by video image analysis and reflectance spectrophotometry (the value of lightness increased).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    83-86

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku