Změny barvy masa způsobené povrchovou dekontaminací jatečně upravených těl párou a kyselinou mléčnou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00019983" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00019983 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Colour changes after carcasses decontamination by steam and lactic acid
Popis výsledku v původním jazyce
The surface decontamination by steaming and by lactic acid prolongs shelf life of meat. The possible changes of colour were evaluated by reflectance spectrophotometry and video image analysis (VIA). Reflectance spectra were measured at D65 source and CIELAB values L*, a* and b* were calculated together with ratios of different myoglobin forms (red, oxy, met). The same samples were evaluated by video image analysis (software LUCIA). Steaming and spraying with lactic acid increased slightly the lightness(L*) of the meat surface. Coordinate a* (redness) decreased insignificantly after the decontamination treatment. This fact was also confirmed by VIA; brightness increased and red-ratio r decreased. Both used methods, i.e. the reflectance spectrophotometry and the VIA reflect the colour changes on similar way. The main advantage of the reflectance spectrophotometry measurement was its higher sensitivity and the possibility of direct calculation of the hem pigment ratios. The video image a
Název v anglickém jazyce
Colour changes after carcasses decontamination by steam and lactic acid
Popis výsledku anglicky
The surface decontamination by steaming and by lactic acid prolongs shelf life of meat. The possible changes of colour were evaluated by reflectance spectrophotometry and video image analysis (VIA). Reflectance spectra were measured at D65 source and CIELAB values L*, a* and b* were calculated together with ratios of different myoglobin forms (red, oxy, met). The same samples were evaluated by video image analysis (software LUCIA). Steaming and spraying with lactic acid increased slightly the lightness(L*) of the meat surface. Coordinate a* (redness) decreased insignificantly after the decontamination treatment. This fact was also confirmed by VIA; brightness increased and red-ratio r decreased. Both used methods, i.e. the reflectance spectrophotometry and the VIA reflect the colour changes on similar way. The main advantage of the reflectance spectrophotometry measurement was its higher sensitivity and the possibility of direct calculation of the hem pigment ratios. The video image a
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Dekontaminace povrchu masa a zeleniny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Meat Science
ISSN
0309-1740
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—