Vliv povrchové dekontaminace parou a kyselinou mléčnou na vzhled povrchu jatečně upravených těl - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008532" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008532 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv povrchové dekontaminace parou a kyselinou mléčnou na vzhled povrchu jatečně upravených těl - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Byly studovány barevné změny na povrchu vepřových a hovězích jatečně upravených těl po povrchové dekontaminaci parou a kyselinou mléčnou. K posouzení barvy byla využita analýza obrazu a reflekční spektrofotometrie; rovněž byl vypočten poměr jednotlivýchforem hemových barviv. Ošetření povrchu jatečně upravených těl skotu a prasat parou a následně 2% kyselinou mléčnou vedlo ke světlejší barvě masa a způsobilo nepatrné rozdíly v barevném odstínu - všechny uvedené rozdíly nebyly statisticky významné. Výpočet podílu forem hemových barviv z reflekčních spekter naznačil, že dekontaminační zákrok nemá významný vliv na oxidaci myoglobinu
Název v anglickém jazyce
The effect of surface decontamination by steam and lactic acid on surface colour of carcasses
Popis výsledku anglicky
The colour changes of pork and beef carcasses were evaluated after surface decontamination by steam and lactic acid. The video image analysis and reflectance spectrophotometry were used for colour assessment. Ratio of the forms of hem pigments was calculated too. Treatment of the surface of pig and beef carcasses by steam and 2% lactic acid immediately resulted in lighter meat colour and caused negligible differences in colour hue. The calculation of ratio of hem pigments forms from reflectance spectraindicates that decontamination approach has not significant influence on myoglobin oxidation
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Laboralim. Mezinárodna konferencia o analytických metódach v potravinárstve
ISBN
80-227-1887-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
324-330
Název nakladatele
Vydavatelstvo STU, Bratislava
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Banská Bystrica, SR
Datum konání akce
18. 2. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—