Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Spektrofotometrické stanovení kaseinomakropeptidu. - sborník

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008544" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008544 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Spektrofotometrické stanovení kaseinomakropeptidu. - sborník

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kaseinomakropeptid (CMP) se nachází ve sladké syrovátce, kde vzniká z k-kaseinu vedle para-k-kaseinu při srážení mléka syřidlem. CMP se může vyskytovat v glykosylované formě označované jako glykomakropeptid. Spektrofotometrické stanovení je založeno na rozpustnosti CMP v kyselině trichloroctové (TCA). TCA je pak nutné separovat gelovou filtrací, aby bylo možné stanovit obsah CMP spektrofotometricky při 215 nm. Pro posouzení přítomnosti jiných bílkovin a peptidů bylo použito měření při 280 nm.

  • Název v anglickém jazyce

    Specrofotometric determination of caseinomacropeptide

  • Popis výsledku anglicky

    The caseinomacropeptide (CMP) is a protein, which can be found in sweet whey. It is formed from the k-kasein during coagulation of milk by rennet. The peptide bound is splited by chymosine and CMP and para-k-kasein are formed. CMP can be also formed in the glycosylated form - that is called glycomacropeptide (GMP). The spectrofotometric determination of CMP is based on the solubility of CMP in trichloracetic acid (TCA) of different concentrations. Total CMP was dissolved in the solution of TCA containing sodium sulphate. The final concentration of TCA was 60 g/l. GMP was dissolved in TCA at the final concentration of 120 g/l of TCA in the sample. It is necessary to separate TCA and CMP by gel filtration. The CMP was determined by spectrofotometry at wavelength 215 nm. To determine other proteins and peptides, the wavelength of 280 nm was used.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - MLÉKO A SÝRY 2003

  • ISBN

    80-86238-31-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    197-202

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 1. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku