Stanovení kaseinomakropeptidu v syrovátce. - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008543" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008543 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení kaseinomakropeptidu v syrovátce. - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Kaseinomakropeptid (CMP) se nachází ve sladké syrovátce, kde vzniká z k-kaseinu vedle para-k-kaseinu při srážení mléka syřidlem. CMP se může vyskytovat v glykosylované formě označované jako glykomakropeptid. Spektrofotometrické stanovení je založeno na rozpustnosti CMP v kyselině trichloroctové (TCA). TCA je pak nutné separovat gelovou filtrací, aby bylo možné stanovit obsah CMP spektrofotometricky při 215 nm. Pro posouzení přítomnosti jiných bílkovin a peptidů bylo použito měření při 280 nm.
Název v anglickém jazyce
Estimation of caseinomacropeptide in whey
Popis výsledku anglicky
The caseinomacropeptide (CMP) is a protein, which can be found in sweet whey. It is formed from the k-kasein during coagulation of milk by rennet. The peptide bound is splited by chymosine and CMP and para-k-kasein are formed. CMP can be also formed in the glycosylated form - that is called glycomacropeptide (GMP). The spectrofotometric determination of CMP is based on the solubility of CMP in trichloracetic acid (TCA) of different concentrations. Total CMP was dissolved in the solution of TCA containing sodium sulphate. The final concentration of TCA was 60 g/l. GMP was dissolved in TCA at the final concentration of 120 g/l of TCA in the sample. It is necessary to separate TCA and CMP by gel filtration. The CMP was determined by spectrofotometry at wavelength 215 nm. To determine other proteins and peptides, the wavelength of 280 nm was used.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
93-96
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—