Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Use of caseinomacropeptide concentrate in fermented products containing probiotics.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024386" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024386 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Use of caseinomacropeptide concentrate in fermented products containing probiotics.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Caseinomacropeptide (CMP) is released by chymosin from ?-casein during cheesemaking and it represents about 15 - 20 % of whey proteins. CMP exhibits interesting biological and functional properties including promotion of bifidobacterial growth. The aim of this work was to test the addition of CMP concentrate to milk on the growth of bifidobacteria in combination with yoghurt starter. The CMP concentrate was prepared in pilot scale from ricotta whey by ultrafiltration, diafiltration and spray drying. CMPconcentrate contains 74 % of proteins, 59 % of CMP and 3,4 % of sialic acid). Growth of Bifidobacterium lactis BB12 and Bifidobacterium bifidum CCDM 94 combined with yoghurt starter was monitored in milk with addition of 0, 1, 2 and 4 % of CMP by impedance method and plate method. Small decrease of final relative change of impedance (M-value) was observed in case of addition of 4 % CMP concentrate for both bifidobacteria strains. From plate counts after cultivation follows that Bifidoba

  • Název v anglickém jazyce

    Use of caseinomacropeptide concentrate in fermented products containing probiotics.

  • Popis výsledku anglicky

    Caseinomacropeptide (CMP) is released by chymosin from ?-casein during cheesemaking and it represents about 15 - 20 % of whey proteins. CMP exhibits interesting biological and functional properties including promotion of bifidobacterial growth. The aim of this work was to test the addition of CMP concentrate to milk on the growth of bifidobacteria in combination with yoghurt starter. The CMP concentrate was prepared in pilot scale from ricotta whey by ultrafiltration, diafiltration and spray drying. CMPconcentrate contains 74 % of proteins, 59 % of CMP and 3,4 % of sialic acid). Growth of Bifidobacterium lactis BB12 and Bifidobacterium bifidum CCDM 94 combined with yoghurt starter was monitored in milk with addition of 0, 1, 2 and 4 % of CMP by impedance method and plate method. Small decrease of final relative change of impedance (M-value) was observed in case of addition of 4 % CMP concentrate for both bifidobacteria strains. From plate counts after cultivation follows that Bifidoba

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06114" target="_blank" >2B06114: Vývoj postupů pro izolaci kaseinomakropeptidu a jeho aplikace do potravin s vyšším zdravotním benefitem.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    International Conference on Food Innovation - Foodinnova 2010

  • ISBN

    978-84-693-5010-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Universitat Politecnica de Valencia

  • Místo vydání

    Valencia

  • Místo konání akce

    Valencia (Spain)

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku